ГоловнаПолітика

Суддя, який закрив справу Кернеса, подав заяву про відставку

Андрій Антонов мотивував звільнення тиском на нього.

Суддя, який закрив справу Кернеса, подав заяву про відставку
Фото: Сергей Нужненко

Полтавський суддя Андрій Антонов, який розглядав і врешті-решт закрив справу проти мера Харкова Геннадія Кернеса, подав заяву про відставку.

Про це повідомила прес-секретар Вищої ради правосуддя Оксана Лисенко, повідомляє УП.

"Антонов подав до Вищої ради правосуддя заяву про відставку з посади судді Київського районного суду міста Полтави, мотивуючи своє звільнення тиском на нього", - зазначив Лисенко.

Також суддя направив у ВСП заяву про втручання в його діяльність.

У ньому Антонов наполягає, що дії прокурорів, які не з'являлися на дебати, "позбавили суд можливості винести вирок по суті звинувачення".

Суддя також згадує, що прокуратура відкрила проти нього провадження за "неправосудне рішення", і вважає це тиском і своєю дискредитацією. Також Антонов зазначає, що в день прийняття ним рішення Національне агентство з запобігання корупції повідомило про початок перевірки його декларацій.

"Такі дії я ... розцінюю як розправу за винесене рішення", - пише суддя.

У заяві він просить "вжити заходів щодо забезпечення незалежності суддів і авторитету правосуддя".

Нагадаємо, що 10 серпня суддя Київського районного суду Полтави Андрій Антонов закрив кримінальне провадження проти Кернеса, якого разом з двома охоронцями звинувачували у побитті Євромайданівців.

Суддя заявив, що прокурори самоусунулися від доказу провини, в результаті чого справа розглядається вже четвертий рік поспіль. Сім останніх засідань, на яких повинні були відбутися дебати, прокурори взагалі пропустили. Суд розцінив це як відмову від обвинувачення та постановив закрити справу.

Заступник генпрокурора Анжела Стрижевська у відповідь назвала мотивацію судді "абсолютною нісенітницею" і звинуватила його в ухвалі свідомо незаконного рішення.

В свою чергу Рада суддів обурилася кримінальним провадженням проти судді у справі Кернеса і назвала його цькуванням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram