ГоловнаПолітика

Омелян порадив заробітчанам у Росії їхати в ЄС

Міністр вважає, що скасування поїздів у Росію не матиме великого значення для громадян України.

Омелян порадив заробітчанам у Росії їхати в ЄС
Фото: Макс Требухов

Міністр інфраструктури Володимир Омелян порадив українським заробітчанам у Росії їхати в країни Європейського Союзу.

Про це він сказав на брифінгу, який пов'язаний з його пропозицією закрити пасажирське залізничне сполучення з РФ.

"Ми говоримо, що в нас там певна кількість заробітчан ... Якщо ви хочете працювати - є достатньо робочих місць в Україні, щороку створюються тисячі місць. Якщо ви хочете працювати за кордоном - будь ласка, країни Європейського Союзу. Ви отримаєте більше грошей, у більш комфортних умовах, у безпеці", - заявив міністр.

Омелян вважає, що скасування поїздів у Росію не матиме великого значення для громадян України.

"Упродовж останніх років пасажиропотік у бік Російської Федерації скоротився в рази. Якщо в 2013 році тільки залізничний транспорт перевіз більш ніж 4 мільйонів, то зараз ця цифра зменшилася до 800 тисяч", - заявив міністр. Рухомий склад, який використовується для перевезень у Російську Федерацію, на думку Омеляна, може бути використаний для внутрішніх перевезень.

Міністр упевнений, що "Укрзалізниця" не постраждає від скасування прибуткових російських напрямків.

"Дійсно збитковий вид перевезень - це приміські перевезення. Вартість приміських перевезень регулюється тільки за погодженням з місцевими органами влади, а вони хочуть тримати ціну якнайнижче. Другий момент - дуже багато безбілетників. Щонайменше половина людей, які користуються електричками, не платять грошей за проїзд. Третя проблема - у нас немає власного виробництва електричок", - розповів Омелян.

Нагадаємо, що в трудовій міграції задіяні близько 4 млн українців, що становить більш ніж 16% працездатного населення України. Найпопулярніші країни для заробітків - сусідня Польща і Росія, причому Польща, а не Росія, зараз займає лідерські позиції за потоком українських мігрантів: якщо в 2012 році в РФ працювали 43% українських заробітчан, то в 2017-му їхня частка скоротилася до 26%, а в Польщі, навпаки, зросла до 40%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram