ГоловнаПолітика

Клімкін назвав абсурдом заяву чеських комуністів про придушення Празької весни українцями

"Саме українці були тими, хто в СРСР активно протестував проти окупації Чехословаччини".

Клімкін назвав абсурдом заяву чеських комуністів про придушення Празької весни українцями
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ Павло Клімкін назвав повним абсурдом заяву лідера Комуністичної партії Чехії Войтеха Філіпа про те, що українці несуть відповідальність за придушення Празької весни 1968 року.

"Звинувачення лідера чеських комуністів на адресу українців у тому, що нібито вони винуваті в придушенні Празької весни, звичайно ж, повний абсурд", - написав міністр у фейсбуці.

"Українці, нагадаю, постраждали від комуністичного режиму і, до речі, теж були окупованим народом упродовж багатьох століть. Тим часом саме українці були тими, хто в СРСР активно протестував проти окупації Чехословаччини в 1968 році і проявляли солідарність з чехами та словаками. Імена Мустафи Джемілєва, Василя Макуха, Зоряна Попадюка відомі всім. Але не чеським комуністам. Для них, на жаль, досі "говорить Москва!" - заявив Клімкін.

Він висловив здивування, чому комуністів досі тягне до Росії, "де купка наближених до влади жирує, а бідні бідують", що суперечить поглядам про соціальну рівність.

"Очевидно, що справа зовсім не в комунізмі і не в ідеології, а в природі російського тоталітаризму ... Мабуть, комуністи продовжують бачити в нинішньому російському режимі щось рідне", - додав голова МЗС.

Нагадаємо, лідер чеських комуністів заявив, що політбюро СРСР у 1968 році мало в складі лише одного етнічного росіянина і він голосував проти вторгнення, тоді як генсеком був українець Леонід Брежнєв, а більшість солдатів, які брали участь у вторгненні, нібито були українцями.

В Україні комуністичний тоталітарний режим СРСР прирівнюють до нацистського, публічне використання його символіки заборонено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram