ГоловнаПолітика

Суд у справі про держзраду Януковича взяв перерву на місяць

Дебати триватимуть, орієнтовно, 13 вересня.

Суд у справі про держзраду Януковича взяв перерву на місяць
Фото: comments.ua

Оболонський районний суд Києва має намір продовжити дебати у справі колишнього президента Віктора Януковича, якого обвинувачують у державній зраді, 13 вересня.

Про це повідомив головуючий суддя Владислав Дев'ятко.

На засіданні в четвер почалися дебати і прокурори оголосили свою промову. Після цього суд запропонував виступити шістьом адвокатам Януковича (п'ятьом платним і одному держзахиснику).

Платні адвокати Януковича почали кричати на суд і вимагати скасувати дебати і повернутися до допиту свідків, а держзахисник Юрій Рябовол заявив, що не встиг ознайомитися з усіма матеріалами справи. Він сказав, що вивчив тільки 28 з 75 томів справи і попросив відкласти дебати на три місяці.

Суд вирішив, що захисту буде достатньо 30 діб для підготовки.

У результаті суддя Дев'ятко переніс засідання на 13-14 вересня, а резервними датами для дебатів захисту визначив 17-18 вересня.

Нагадаємо, дебати - останній етап судового процесу, після якого буде оголошено вирок. Суд намагався перейти до них ще 3 травня, але повернувся до допитів свідків за клопотанням захисту Януковича. Пізніше адвокати екс-президента кілька разів зривали дебати. Нагадаємо, Януковичу інкримінують держзраду (ч. 1 ст. 111 КК), пособництво в сепаратизмі (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 КК) і пособництво у веденні агресивної війни (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 КК). Його судять заочно, тому що він ховається від правосуддя на території РФ.

Прокуратура попросила для нього покарання у вигляді 15 років в'язниці. В травні 2017 року військовий прокурор Руслан Кравченко говорив, що вища міра покарання у справі про держзраду - довічне позбавлення волі і саме про таке покарання сторона звинувачення має намір клопотати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram