ГоловнаПолітика

Манафорт отримував гроші з кіпрських рахунків Ахметова, Льовочкіна і Колеснікова, - журналіст

У 2014 році Манафорт останній разів отримав гроші з України.

Манафорт отримував гроші з кіпрських рахунків Ахметова, Льовочкіна і Колеснікова, - журналіст
Фото: EPA/UPG

Екс-голова передвиборної кампанії президента США Дональда Трампа і колишній радник Віктора Януковича Пол Манафорт отримував гроші за консультаційні послуги з кіпрських рахунків Ріната Ахметова, Бориса Колеснікова і Сергія Льовочкіна.

Про це повідомив журналіст "Голосу Америки" Руслан Петричка, який безпосередньо був на засіданні суду у справі Манафорта, повідомляє Громадське.

"Вони (прокурори - ред.) пояснювали присяжним, звідки у Манафорта такі великі статки, а саме вони доводили, що Пол Манафорт отримував ці гроші безпосередньо за консультативні послуги в Україні від команди Віктора Януковича, пізніше - "Опозиційного блоку", - розповів журналіст.

За словами Петричка, прокурори заявили, що гроші приходили з Києва на кіпрські рахунки Ахметова, Колеснікова і Льовочкіна, а вже з їх рахунків переводилися на кіпрські рахунки Манафорта.

Журналіст також розповів, що в 2014 році Манафорт останній разів отримав гроші з України і після цього почав відчувати фінансові труднощі. Тому він брав кредити, обманюючи банківські установи щодо власних доходів.

Крім того, Петричка зазначив, що в суді не говорили про ймовірну участь Манафорта у справі про втручання Росії у вибори в США.

Під час судового засідання, захист Манафорта відмовився викликати свідків, тому що боявся, що прокуратура отримає компрометуючу інформацію під час перехресного допиту. Сам Манафорт не скористався можливістю виступити, тому що також боявся питань від сторони обвинувачення.

15 серпня присяжні відправляться в дорадчу кімнату для винесення вироку. Рішення повинно бути одноголосним.

Інша справа стосовно Манафота буде розглядатися в суді Вашингтона у вересні 2018 року.

Пола Манафорта звинувачують за 18 пунктами. Більшість з них пов'язані з фінансовими махінаціями, зокрема мова йде про корупцію, відмивання грошей через іноземні рахунки, ухилення від сплати податків, незареєстровану роботу на іноземні уряди тощо.

У фокусі справи, за якому його почали судити, - робота Манафорта на українських політиків з 2005-го по 2014 рік. Тоді він консультував "Партію регіонів" і Віктора Януковича, а також співпрацював з українськими олігархами - Рінатом Ахметовим, Сергієм Льовочкіним та іншими.

Спецпрокурор США Мюллер заявив, що Манафорт заробив понад 60 млн доларів в Україні.

Манафорта звинувачують в тому, що він отримав понад 12 млн доларів від Партії регіонів з 2007 по 2009 рік. Спецпрокурор США Мюллер оприлюднив список з 500 речових доказів у справі Манафорта.

Екс-політтехнологу Манафорту загрожує 305 років в'язниці.

Раніше колишній партнер екс-голови передвиборної кампанії президента США Дональда Трампа Пола Манафорта - Рік Гейтс - заявив, що Манафорт допомагав Петру Порошенку під час президентської кампанії 2014 року. Про це Гейтс заявив на судовому засіданні у справі Манафорта.

В Адміністрації президента підтвердили, що Манафорт пропонував свої послуги Порошенку, але отримав відмову.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram