ГоловнаПолітика

Росія відмовляється обговорювати звільнення українських політв'язнів, - Геращенко

Україна готова передати 36 росіян і забрати українців з російських в'язниць.

Росія відмовляється обговорювати звільнення українських політв'язнів, - Геращенко
Фото: censor.net.ua

Російська влада відмовляється обговорювати звільнення українських політв'язнів, зокрема, в Тристоронній контактній групі в Мінську.

Про це повідомила перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в ТКГ Ірина Геращенко, повідомляє Громадське.

За словами Геращенко, в Мінську українська сторона більш як чотири місяці піднімає тему звільнення українських політв'язнів, зокрема, Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Станіслава Клиха, Миколи Карпюка, Павла Гриба і інших.

"Реакція російської сторони на це завжди була негативною, що мовляв "нас там немає" (на Донбасі) і ми не збираємося обговорювати (звільнення політв'язнів - ред.) і в Мінському процесі РФ і її представники присутні як спостерігачі, що абсолютна маячня. Всьому світу очевидно, що Росія розпалила війну на Донбасі і несе повну відповідальність", - сказала Геращенко.

Вона додала, що представники так званих "ЛНР" і "ДНР" в Мінську озвучують "кремлівський сценарій" обміну.

"Давайте ми будемо говорити про можливий обмін всіх встановлених на всіх встановлених, наполягаючи, що у них в тюрмах на окупованому Донбасі начебто є тільки 20 українців, а від нас вимагають 300, в тому числі "беркутівців", в тому числі росіян, вчиняли злочини на території України, воюючи на Донбасі або влаштовуючи теракти по всій Україні", - заявила Геращенко.

Вона наголосила, що Україна готова передати 36 росіян і забрати українців з російських в'язниць.

Також Геращенко розповіла, що цю пропозицію Україна передавала представнику Росії в ТКГ в Мінську і Міністерству закордонних справ РФ.

"Нуль відповіді. Нуль. Ніякої реакції на наші пропозиції, ні зацікавленості Росії в своїх громадянах", - сказала вона.

Раніше сьогодні уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що вісім росіян просять Путіна обміняти їх на українських політв'язнів. Серед них - затриманий на Донбасі російський військовослужбовець Агєєв.

Нагадаємо, раніше Україна запропонувала провести 21-22 серпня в Мінську переговори Денісової з російським омбудсменом Тетяною Москальковою. У ці дні в Мінську пройдуть дводенні переговори Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі (Україна, ОБСЄ, РФ).

Україна розраховує звільнити з російських і кримських в'язниць Олега Сенцова, Романа Сущенка, Миколу Карпюка, Станіслава Клиха, Олександра Кольченка, Павла Гриба, Євгенія Панова, Валентина Виговського, Володимира Балуха, Олексія Сізоновіча, Олексія Бессарабова, Дмитра Штиблікова, Володимира Дудка, Олександра Шумкова, Миколу Семену і інших політв'язнів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram