ГоловнаПолітика

У справі про "податкові майданчики" засудили двох осіб, 27 підозрюваних вивчають матеріали, ще 27 у розшуку

Зібрано докази для повідомлення про підозру 57 особами, зокрема 50 податківцями.

У справі про "податкові майданчики" засудили двох осіб, 27 підозрюваних вивчають матеріали, ще 27 у розшуку
Фото: Корреспондент

Генеральна прокуратура завершила досудове розслідування щодо 30 підозрюваних у справі податківців часів екс-міністра доходів і зборів Олександра Клименка.

Про це повідомляється на сайті ГПУ.

Зазначається, що зібрано докази для повідомлення про підозру 57 особам, зокрема 50 податківцями. У результаті скоєних злочинних дій державі було завдано збитків на суму понад 104 млрд гривень.

"Тепер досудове розслідування закінчено щодо 30 підозрюваних, з яких двоє людей за результатами судового розгляду отримали звинувачувальні вироки, щодо однієї особи провадження закрито внаслідок її смерті, ще 27 підозрюваним і 54 їхнім адвокатам 14.03.2018 надано доступ до матеріалів кримінального провадження", - йдеться в повідомленні.

На сьогодні сторона захисту знайомиться з матеріалами справи, але троє підозрюваних і третина захисників до ознайомлення досі не приступили. Після закінчення цієї стадії обвинувальні акти будуть скеровані до суду.

Водночас, досі встановлюється перебування ще 27 фігурантів справи, які оголошені в розшук.

У ході розслідування 20 підозрюваних за клопотанням слідчих і за рішенням суду перебували під вартою, стосовно решти сімох було обрано запобіжний захід у вигляді застави на загальну суму 77 млн гривень (з подальшим зменшенням її розміру на суму близько 22 млн гривень).

Після того, як минув встановлений законом максимальний термін утримання під вартою, що було викликано великим обсягом роботи у справах, а також тривалістю призначених слідчими експертиз, судом було ухвалене рішення про заміну підозрюваним раніше обраного запобіжного заходу.

Усього в рамках зазначеного провадження проведено понад 3 тис. слідчих дій.

У зазначеному провадженні накладено арешт на майно на загальну суму 4 млрд 889 млн 360 тис. 275 гривень, серед іншого вилучено грошей і цінностей для забезпечення відшкодування збитку на суму 1 млрд 708 млн 505 тис. гривень.

"Підсумовуючи вищевикладене зазначаємо, що прокуратура цілковито дотримується і забезпечує виконання законів у кримінальному провадженні, але сама їх не пише. Це, серед іншого, стосується й вимог КПК України, які не передбачають тримання під вартою підозрюваних під час досудового слідства більше як один рік. За фактом, з моменту затримання податківців до завершення досудового слідства минуло 9 місяців 18 днів", - наголосили в ГПУ.

Нагадаємо, 24 травня правоохоронці провели в 15 областях України операцію щодо колишніх керівників регіональних підрозділів податкової. Були затримані 23 колишні податківці. Їм інкримінують участь у схемі зі збору грошей з підприємств у обхід держбюджету. Збиток державі від цього оцінюється на 96 млрд гривень.

Слідство одержало від затриманих податківців свідчення проти  Клименка і йому було оголошено про підозру у справі про "податкові майданчики".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram