ГоловнаПолітика

Кремль може звільнити Сенцова без особистого прохання про помилування, - Геращенко

Особисті прохання не знадобилися, коли йшлося про звільнення Савченко, Чийгоза і Умерова.

Кремль може звільнити Сенцова без особистого прохання про помилування, - Геращенко
Фото: Макс Требухов

Звільнені з російських в'язниць українці Надія Савченко, Ахтем Чийгоз і Ільмі Умеров не просили про помилування особисто, але були звільнені з російських в'язниць. Про це нагадала віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко у відповідь на заяву Кремля, що засуджений в Україні режисер Олег Сенцов повинен cам просити про помилування у президента Росії Володимира Путіна.

"Кремль бреше! Савченко не просила про помилування! Цинізм, але про її помилування просили родичі вбитих на Донбасі російських журналістів, абсолютно сторонні їй люди. І нічого, спрацювало, тому що це був кремлівський сценарій. Відсутність особистого прохання не завадило Путіну помилувати Надію. Кремлівські нелюди, циніки, вбивці. Путін знає, що Олег ніколи не напише прохання. РФ реалізує сценарій повільного вбивства Олега", - написала Геращенко.

Напередодні адміністрація російського президента відповіла на прохання Людмили Сенцової про помилування її сина, українського політв'язня режисера Олега Сенцова. У відповіді сказано, що для початку процедури помилування Сенцов повинен самостійно звернутися до президента Росії Володимира Путіна з відповідним проханням.

Читайте: Європейська кіноакадемія оголосила 14 серпня Днем Олега Сенцова

Нагадаємо, матір Сенцова направила президентові Росії прохання помилувати сина в середині липня.

Засуджений у Росії український режисер Олег Сенцов 14 травня оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політув'язнених, яких утримують у російських в'язницях.

Сенцова і кримчанина Олександра Кольченка затримали представники російських спецслужб в анексованому Криму в травні 2014 року з обвинуваченням у організації терактів на півострові. У серпні 2015-го Північнокавказький окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва своєї провини не визнали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram