ГоловнаПолітика

Тимошенко: нова Конституція має стати прерогативою народу

"Люди ніколи не брали участі в розробленні тих правил життя, які б їх влаштували".

Тимошенко: нова Конституція має стати прерогативою народу
Фото: Макс Требухов

Нова Конституція України має поставити на чолі влади народ. Таку думку висловила народний депутат, лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко.

«У Конституції США, прийнятій 1787 року, написано: «Ми, народ Сполучених Штатів...». Так само починається Конституція Франції: «Ми, французький народ...». Так само і в Японії та в інших цивілізованих країнах світу. Конституція - прерогатива народу. Але! Тільки в нашій Конституції 1996 року народу відведено другорядні ролі. «Верховна Рада від імені народу України», - йдеться там. Відчуваєте різницю?»- зазначає Тимошенко.

Зважаючи на це, вважає депутат, тепер самі громадяни мають підготувати й ухвалити власну Конституцію - правила, за якими житиме держава.

«Чому ми хочемо, щоб вона була народною? Та тому, що завжди всі зміни до Конституції, нова Конституція 96-го року, ухвалювалися за спиною людей, у кулуарах. Ніколи люди не брали участі в розробленні тих правил життя, які б їх влаштували. І тому нині настав час. Нам треба разом, усією громадою, за участю інтелектуальної частини всіх наших інститутів розробити нову народну Конституцію», - заявила Юлія Тимошенко.

На її переконання, приймати нову Конституцію потрібно не в парламенті, де «сидить частина тієї мафії, з якою люди борються багато років», а на всенародному референдумі.

«Тоді чиновники не будуть керувати людьми й не будуть диктувати їм, як жити, а призначатимуться суспільством і відповідатимуть перед ним. Нам потрібна Конституція як Біблія, яку неможливо не виконати, і яка реально змінить наше життя», - наголосила Тимошенко.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram