ГоловнаПолітика

У суді оголосили обвинувачення Плотницькому у справі про збитий Іл-76

Справа мала розглядатися ще рік тому.

У суді оголосили обвинувачення Плотницькому у справі про збитий Іл-76
Фото: runews.su

У Червоногвардійському районному суді Дніпра оголошено обвинувальний акт екс-ватажку «ЛНР» Ігорю Плотницькому і двом бойовикам-терористам Олександру Гурєєву і Андрію Патрушеву, причетним до загибелі 40 десантників і 9 членів екіпажу літака Іл-76 в Луганському аеропорту в 2014 році.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на адвоката сімей десантників і членів екіпажу літака Іл-76, які загинули в Луганському аеропорту в 2014 році, Віталія Погосяна

«Крига скресла. Сьогодні в Червоногвардійському районному суді м Дніпро було оголошено обвинувальний акт щодо Плотницького, Патрушева і Гурєєва. На наступному судовому засіданні, яке відбудеться 13.09.2018 року о 13-00, будуть оголошені цивільні позови потерпілих і, можливо, почнеться їх допит», - написав Погосян в Facebook.

Він нагадав, що ця справа повинна була розглядатися ще рік тому в Бабушкінському районному суді м.Дніпропетровська.

«Судді Бабушкінського суду безпідставно взяли самовідводи, однак і досі чинять правосуддя. Скарги в ВСП були спрямовані, однак їх не поспішають наразі розглянути», - наголосив адвокат.

Він також зазначив, що рідних загиблих воїнів на судове засідання будуть запрошувати по черзі, бо всіх одночасно зал судових засідань не вміщає

Як раніше повідомлялося, літак Іл-76 з українськими десантниками був збитий 14 червня 2014 року озброєними бойовиками в аеропорту Луганська.

На лаві підсудних опинився генерал-майор Віктор Назаров, на час трагедії очолював Штаб антитерористичної операції, за звинуваченням у скоєнні злочину, передбаченого частиною 3 статті 425 Кримінального кодексу України (недбале ставлення до служби, вчинене в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків). Павлоградський міськрайонний суд засудив його до 7 років ув'язнення, проте Назаров подав на апеляцію. Колегія суддів Апеляційного суду Дніпропетровської області 3 жовтня залишила без задоволення клопотання генерала.

Крім того, слідчі СБУ направили до суду обвинувальні акти стосовно трьох замовників збиття Іл-76, серед яких ватажок «ЛНР» Плотницький і його помічники Патрушев і Гурєєв. Втім, судді в цій справі, за неофіційною інформацією, беруть самовідводи і не хочуть розглядати її, побоюючись за власну безпеку.

Врешті, коли справа була передана до Вищого спеціалізованого суду України із розгляду цивільних і кримінальних справ, той ухвалив, що справа повинна розглядатися в Дніпропетровській області, але в Червоногвардійському суді знову вийшла юридична колізія, і суддя, посилаючись на те, що раніше надавав послуги дружині адвоката, що представляє сторону потерпілих, взяв самовідвід, а справу для визначення підсудності перенаправлено в Апеляційний суд Дніпропетровської області. Той знову повернув її до Красногвардійського районного суду м Дніпро.

У січні кілька разів призначалися засідання, але не відбулися через хворобу судді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram