ГоловнаПолітика

Порошенко про "Північний потік": це "троянський кінь" Кремля проти європейської енергобезпеки

Президент закликав ЄС "якомога швидше позбутися оманливих і згубних кремлівських чар".

Порошенко про "Північний потік": це "троянський кінь" Кремля проти європейської енергобезпеки
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко вважає, що російський газопровід "Північний потік-2" - це "троянський кінь" Кремля проти європейської енергетичної і геополітичної безпеки.

Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Відмова від реалізації проекту в рамках Третього енергетичного пакета ЄС і свідоме невиконання «Газпромом» рішень Стокгольмського арбітражу у справах з Україною - це чіткі й недвозначні сигнали щодо справжніх мотивів газопроводу та його потенційних катастрофічних наслідків для Європейського Союзу", - наголосив Порошенко.

Президент України закликав європейських партнерів "якомога швидше позбутися оманливих і згубних кремлівських чар і твердо відстоювати власну енергетичну безпеку".

Нагадаємо, проект "Північний потік-2" передбачає будівництво й роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Раніше глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що після побудови "Північного потоку-2" і "Турецького потоку" транзит газу через Україну знизиться вдесятеро. Нині Україна отримує близько 3 млрд доларів на рік від транзиту російського газу.

У травні президент РФ Володимир Путін на прес-конференції з Ангелою Меркель заявив, що Росія не планує припиняти транзит газу через Україну  після того, як буде введений у дію "Північний потік-2". Тоді він казав, що постачання буде продовжено, якщо воно буде "економічно обґрунтованим для учасників економічної діяльності".

На зустрічі з президентом США Дональдом Трампом Путін знову пообіцяв зберегти транзит газу через Україну в разі будівництва газопроводу.

Напередодні зустрічі стало відомо, що США готують санкції проти учасників будівництва газопроводу. Проти будівництва також різко виступають Україна, країни Балтії та Польща. Докладніше про те, чи зупинять США будівництво "Північного потоку-2", читайте в матеріалі Lb.ua.        

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram