ГоловнаПолітика

Конституційний Суд не може приймати рішення на злобу дня, - голова КС

"КС - не політичний орган".

Конституційний Суд не може приймати рішення на злобу дня, - голова КС
Фото: прес-служба КС

Для Конституційного Суду не має значення, хто звернувся до суду з приводу конституційності того чи іншого закону: представники нинішньої або попередньої влади. Про це заявив в інтерв'ю LB.ua голова КС Станіслав Шевчук, коментуючи тривалість розгляду "люстраційного" закону.

"До складу КС увійшли нові судді, вони приєдналися до аналізу цього питання. І сьогодні ми обговорюємо його концептуальне рішення", - зазначив він.

"КС не може приймати рішення на злобу дня. Всі, хто звернувся в КС, чекають на рішення. Це стосується і реалізації закону «Про очищення влади», і закону «Про судоустрій і статус суддів» (щодо ліквідації Верховного Суду України) та інших. Ми розуміємо необхідність прийняття рішень із цих питань. Однак КС - не політичний орган, який збирає голоси в обмін на певні обіцянки. В КС відбувається боротьба конституційних доктрин, тобто боротьба ідей, а не людей. Ба більше, нинішній склад КС починає новий етап розвитку конституційної юстиції. Ми змінюємо підходи до прийняття рішень, підсилюємо їхню мотивацію", - сказав Шевчук.

На запитання про те, чи варто підозрювати, що судді КС очікують зміни політичної еліти, щоб прийняти незалежні і зважені рішення, які, зокрема, можуть суперечити позиції влади, голова суду відповів:

"Ні. КС не ділить владу на нинішню і попередню. Для нас не має значення, хто саме порушив Конституцію. Ми визнали неконституційними в цілому закон про мову і про референдум, прийняті за часів Януковича. Ми також прийняли рішення про неконституційність унесених змін до закону "Про вибори народних депутатів" щодо так званої партійної диктатури. Його прийняв парламент цього скликання. Депутати фактично ввели механізм виключення з виборчого списку кандидатів після встановлення результатів виборів за рішенням з'їзду.

КС також позбавив кримінально-виконавчу службу Мін'юсту слідчих функцій. Відповідні зміни були введені в січні 2017 року, коли набув чинності закон "Про Вищу раду правосуддя".

Нагадаємо, в січні 2015 року депутати Верховної Ради, серед яких багато колишніх регіоналів, оскаржили в Конституційному Суді закон "Про очищення влади".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram