ГоловнаПолітика

Бізнес-партнер Манафорта розповів хто і як їм платив в Україні

За розробку бренду Партії регіонів і проведення її на виборах заплатив Ахметов.

Бізнес-партнер Манафорта розповів хто і як їм платив в Україні
Фото: EPA/UPG

Колишній партнер Пола Манафорта Рік Гейтс на суді розповів, що за роботу в Україні їм платили через компанії на Кіпрі. За словами Гейтса, на його власне ім'я, ім'я Пола Манафорта і Костянтина Килимника на Кіпрі, Гренландських островах і в Великобританії було зареєстровано 15 компаній, за допомогою яких відмивалися гроші, повідомляє Голос Америки.

Гейтс заявив, що і він, і Манафорт знали, що вони повинні були повідомляти про них федеральному уряду, але не зробили цього. Також вони видавали прибуток за банківські позики, щоб зменшити суму оподаткування, причому бухгалтерів в компанії до відома не ставили. Але з Манафортом Гейтс підтримував регулярний зв'язок і тримав його в курсі своїх справ.

Також Гейтс визнав, що вкрав в Манафорта сотні тисяч доларів, створюючи фальшиві звіти про витрати від свого імені.

Повідомляється, що Пол Манафорт був представлений колишньому президенту України Віктору Януковичу Рінатом Ахметовим, власником компанії СКМ, одним з головних спонсорів Партії регіонів. За його роботу - розробку бренду Партії регіонів, створення її платформи, структури, проведення її на виборах, за словами Гейтса, Ахметов заплатив шляхом переказу грошей з рахунків його компанії на Кіпрі на рахунку Манафорта - теж на Кіпрі.

"Манафорт повернув Януковича з політичного небуття ... і він є одним з найталановитіших політтехнологів", - несподівано зробив Гейтс комплімент своєму колишньому шефу.

Іншим клієнтом Манафорта в Україні був бізнесмен, колишній народний депутат і колишній віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко.

"У нього була власна політична партія, але він також підтримував Партію регіонів", - пояснив Гейтс.

За його словами, Тігіпко оплатив послуги з лобіювання в США і ЄС таким же методом - перекладом з кіпрського рахунку своєї фірми на кіпрський рахунок Манафорта. Гейтс пояснив, що знає про це, тому що власноруч підготував документи, щоб ініціювати переказ.

Також Гейтс розповів, що Манафорту через кіпрські рахунки платили колишній екс-міністр інфраструктури Борис Колесніков, голова адміністрації президента Віктора Януковича Сергій Льовочкін і колишній віце-прем'єр, депутат і один з керівників Партії регіонів Андрій Клюєв.

Всі вони оплачували послуги політтехнолога на мільйони доларів шляхом переказу грошей з рахунків власних фірм на Кіпрі на кіпрські рахунки Манафорта.

Манафорт отримував мільйони доларів через ці компанії. Спочатку суми виплат становили 1,1 -3 мільйона доларів і доросли до 4 мільйонів, коли Янукович став президентом і призначив Манафорта своїм радником, пише The Washington Post.

Однак, коли Янукович втратив владу, Гейтс розповів, що гонорари Манафорта почали зменшуватися.

"Він сказав, що деякий час Манафорт працював на "Опозиційний блок", але оскільки нова партія не мала влади, у неї було менше доступу до готівки, щоб заплатити Манафорту і його команді", - цитує видання слова Гейтса.

Він зазначив, що в кінці 2014 року Манафорту надійшов останній платіж за роботу в Україні.

"Це ключовий факт, тому що прокурори стверджують, що саме припинення виплат за роботу в Україні призвели до того, що Манафорт вирішив зайнятися банківським шахрайством для підтримки свого розкішного способу життя", - зазначає видання.

Крім України, Davis Manafort Partners в цей період працювали на Кіпрі. Під час виборів 2008 року вони консультували людину, яку вони називали Доктор К, юридична фірма якої і відкрила всі їхні рахунки. Саме в цьому контексті прозвучало ім'я російського олігарха Олега Дерипаски.

Восени минулого року Манафорту і Гейтсу пред'явили офіційні звинувачення у відмиванні грошей і несплаті податків за роботу з лобіювання, зокрема, інтересів Партії регіонів екс-президента України Віктора Януковича.

Нагадаємо, що раніше бухгалтер Манафорта Сінтія Лапорта зізналася в суді, що допомагала йому підписувати заднім числом документи і фальсифікувати фінансові записи, щоб зменшити податковий тягар і допомогти претендувати на кредити.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram