ГоловнаПолітика

Політв'язень Костенко повернеться в Україну на початку наступного тижня

Кримчанина випустили з російської в'язниці 3 серпня.

Політв'язень Костенко повернеться в Україну на початку наступного тижня
Александр Костенко
Фото: krymr.com

Засуджений в Росії кримський активіст Євромайдану Олександр Костенко, який вийшов на волю 3 серпня, повернеться в Україну на початку наступного тижня. Про це повідомила у Facebook уповноважена президента в мінській гуманітарній групі ТКГ Ірина Геращенко.

"Планується, що вони (Олександр разом з консулом Геннадієм Брескаленком, - ред.) пізно вночі прибудуть в українське посольство (у Москві, - ред.). А вже в понеділок-вівторок очікуємо Олександра у Києві", - пише вона.

За словами Геращенко, вона вже поспілкувалася телефоном з Костенком.

"У нього, до речі, чудова українська мова, говорить, що вдихає перші ковтки на свободі, а ось на волі відчує себе вдома, в Україні", - зазначає вона.

Засуджений до тюремного ув'язнення Костенко відбував покарання в колонії загального режиму російського міста Кірово-Чепецьк у Кіровській області.

За версією російського слідства, 18 лютого 2014 року під час "масових заворушень" у Києві Костенко завдав тілесних ушкоджень співробітнику кримського спецпідрозділу "Беркут". Активіст також, як стверджують силовики, без передбаченого законом дозволу, незаконно зберігав за місцем проживання нарізний ствол.

Костенко не визнав своєї провини. Наприкінці лютого 2016 року президія підконтрольного Росії Верховного суду Криму розглянула касаційну скаргу захисту Костенка і винесла рішення "залишити судові акти без зміни, призначити шляхом поглинання більш суворого менш суворим покаранням 3 роки 6 місяців позбавлення волі".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram