ГоловнаПолітика

Адвокат керівника Вінницького ГУ ДФСУ заявляє, що у нього не взяли пояснень перед висуненням підозри

Адвокат керівника Вінницького ГУ ДФСУ заявляє, що у нього не взяли пояснень перед висуненням підозри
Руслан Осмоловский
Фото: Real-vin.com

Повідомлення про підозру, висунуте керівнику Головного управління Державної фіскальної служби України у Вінницькій області Руслану Осмоловському, є цілком необґрунтованим. Про це повідомила його адвокат Валерія Зарубіна, пишуть "Українські новини".

"Повідомлення Осмоловському про підозру є неконкретним і необгрунтованим... По-перше, органом досудового розслідування не вказано, які саме вимоги нормативно-правових актів, що регулюють права та обов'язки співробітників ДФС України, було порушено начальником Головного управління ДФС у Вінницькій області, тобто, у чому конкретно полягає зловживання ним владою. До того ж, у повідомленні про підозру не зазначено, з ким саме Осмоловський Г.В. вступив у змову. По-друге, повідомлення про підозру не містить інформації щодо періоду несплати податків, зборів та інших обов'язкових платежів. З урахуванням факту зміни суб'єктами господарської діяльності, зазначеними в повідомленні про підозру, свого місцезнаходження та переходу з 01.01.2017 року зазначених підприємств на податковий облік в одній з районних ДПІ в м. Києві, твердження про причетність саме Осмоловського Г.В. до сприяння в несплаті зазначеними підприємствами податкових платежів без вказівки періоду такої несплати вбачається необґрунтованим", - повідомила Зарубіна.

За словами юриста, все це як мінімум позбавляє Осмоловського можливості надати вичерпні пояснення щодо своєї позиції з приводу висунутої підозри, а також позбавляє сторону захисту можливості підтвердити його непричетність до будь-яких злочинних дій.

"Формулювання підозри є настільки абстрактними, що її редакція надає можливість повідомити про вчинення згаданих у ній особливо тяжких кримінальних правопорушень будь-якій іншій особі шляхом простої заміни згаданого в повідомленні про підозру прізвища Осмоловського на інше", - говорить Зарубіна.

У справі Руслана Осмоловського фігурує питання неповернення валютної виручки підприємствами. Але органом досудового розслідування, зазначає адвокат, чомусь не враховано, що чинне законодавство України передбачає настання тільки адміністративної, а не кримінальної відповідальності за ухилення від повернення валютної виручки.

"Суми неповернутої валютної виручки, а також несплачені штрафні санкції та пеня не спричиняють втрат бюджету, оскільки зазначені платежі не є безумовними платежами в бюджет, а є виключно збитками суб'єкта господарювання, який допустив порушення у сфері валютного контролю. Так, щодо валютної виручки законодавство містить вимогу про її повернення в установлений законом термін на валютні рахунки експортера, а не на рахунки держави або окремих державних органів. Штрафні санкції та пеня не відносяться до фінансово-господарських санкцій, які застосовуються за умови здійснення окремих порушень суб'єктом господарювання", - розповіла адвокат.

За її словами, суми податків і зборів, штрафних санкцій та пені, визначені висновком комісійної судово-економічної експертизи, яка покладена в основу повідомлення про підозру, не підтверджені проведеними органами ДФС України перевірками. На зазначені суми несплачених податків і зборів суб'єктам господарювання не виписані податкові повідомлення-рішення, що, своєю чергою, не оскаржені/узгоджені платниками податків і не сплачені ними в установлений законом термін, а тому є лише припущеннями органу досудового розслідування.

Адвокат зазначає, що Осмоловський висловив принципову готовність надати всі необхідні пояснення. Однак з невідомих причин "орган досудового розслідування до теперішнього часу не побажав отримати такі пояснення, припускаючи, що вони, ймовірно, не вкладаються у сформоване слідчим органом бачення і можуть істотно похитнути і без того досить нестійку доказову базу обвинувачення".

"Таким чином, сторона захисту розцінює вихід правоохоронних органів у інформаційний простір із заявами і повідомленнями, які грубо порушують презумпцію невинуватості особи, а також принципи, проголошені Конвенцією про захист прав людини й основоположних свобод, як неспроможність правової позиції органу досудового розслідування, яку останні намагаються нівелювати переходом у публічну площину з метою формування зручної та вигідної для правоохоронних органів громадської думки і нездорового резонансу навколо кримінального провадження", - зазначила Зарубіна.

Нагадаємо, Генеральна прокуратура сьогодні повідомила про підозру начальнику Головного управління ДФС у Вінницькій області у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 212 і ч. 2 ст. 364 КК України. Справа стосується зловживання службовим становищем посадовими особами органів ДФС України, умисного ухиляння від сплати податків суб'єктами господарювання під час експортно-імпортних операцій.       

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram