ГоловнаПолітика

Псевдоісторик із Запоріжжя отримав звання заслуженого працівника культури

Нагородження пояснюють зв'язками в обладміністрації.

Псевдоісторик із Запоріжжя отримав звання заслуженого працівника культури
Фото: facebook.com/andrey.avdyeyenko

Президент України Петро Порошенко до Дня Конституції відзначив державними нагородами десятки громадян України. Серед них опинилася людина, яка навряд заслуговує її.

Про це йдеться в розслідуванні програми "Схеми".

Мова про члена "Благодійного фонду Лебедія" Андрія Авдєєнка. Він отримав почесне звання заслуженого працівника культури України "за високі трудові досягнення і професійну майстерність".

Журналісти припускають, що ніяких досягнень у нього немає, а нагородження відбулося за рахунок зв'язків у Запорізькій обласній державній адміністрації.

Авдєєнко називає себе академіком, істориком і навіть почесним адміралом Військово-морських сил. Тільки ось звання академіка йому присвоїла громадська організація "Українська академія наук", а не НАНУ; в своїх історичних працях він описує Україну як колиску європейської цивілізації, а Запоріжжя - колиску України; а звання почесного адмірала не існує в природі.

"Фрик, таких багато, і таку категорію називають міським божевільним", - охарактеризував Авдєєнка журналіст і кандидат історичних наук Едуард Андрющенко.

Кандидатуру Авдєєнка на присвоєння почесного звання подавав фонд "Лебедія", головою якого є Любов Мороко. Її чоловік - Владислав Мороко - є директором департаменту культури Запорізької ОДА. Цей орган направив клопотання про нагородження на стіл губернатору Костянтину Брилю, який перенаправив його в Адміністрацію Президента.

Авдєєнка і керівника Запорізької області нерідко можна побачити в одній компанії. Бриль відвідує заходи, ініційовані Авдєєнком, а Авдєєнко в соцмережах активно захищає губернатора.

Теоретично кандидатуру Авдєєнка повинна була "зрізати" комісія державних нагород при президентові України, але її члени отримали проект указу в день його видання і нічого не могли зробити.

Позбавляти нагород постфактум заборонено законом. Утім прецедент вже існує. У 2017 році Порошенко нагородив орденом Свободи автора книги "Підступи близнюків - сіонізму і комунізму" Василя Квасновського. Виник скандал, і в Адміністрації Президента поспішили заявити, що Квасновський потрапив у текст указу через технічну помилку.

Авдєєнко прокоментував розслідування "Схем" у фейсбуці, назвавши його фейком. "З таким піаром вже можна сміливо йти в народні депутати", - пожартував він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram