ГоловнаПолітика

Білоруські спецслужби розпитують кримських татар про плани на відвідування України

Представникам етнічних меншин ісламського віросповідання ставлять дивні запитання.

Білоруські спецслужби розпитують кримських татар про плани на відвідування України
Фото: 24tv.ua

Білоруські спецслужби і міграційні чиновники проводять опитування кримських татар про наміри відвідати Україну. Схожі запитання ставлять й іншим етнічним спільнотам, які сповідують іслам, повідомляє глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

"Особливий інтерес представники спецслужб Білорусі виявляють до мусульман, які мають родичів в Одеській і Херсонській областях, а також у Києві. Офіційним поясненням такого інтересу називається "вивчення міграційних потоків, родинних зв'язків, рівня релігійного і національного співвідношень в індивідуальній і колективній ментальності мусульманських діаспор", - написав Чубаров.

Запитання білоруських спецслужб є такими:

  • "Чи поїдете ви до Києва на День незалежності України?"
  • "Чи відвідуєте взагалі Україну на свята?"
  • "Наскільки часто ви святкуєте українські свята і чи не суперечить це тлумаченням Корану?"
  • "Чи підтримуєте ви проголошення Новоолексіївки (Херсонська область) столицею кримськотатарської автономії в Україні?"

"Представники релігійних кіл Білорусі висловлюють здивування проведенням таких досліджень і соціологічних опитувань. Не виключається, що така "зацікавленість" може бути зумовлена завданням Росії: активізація розвідувально-диверсійної діяльності РФ через третю країну з метою загострення міжетнічної і міжрелігійної ситуації в Україні. Наприклад, для звинувачення України у "переслідуванні" не тільки УПЦ МП, але і мусульманських організацій ", - зазначив Чубаров.

Нагадаємо, в селищі Курське Білогірського району Криму 26 липня окупаційна влада влаштувала масові обшуки у неповнолітніх кримських татар відразу за чотирма адресами. Крім того, у 2017 році наприкінці серпня під час перетину українсько-білоруського кордону був викрадений українець Павло Гриб, якого пізніше виявили у російській в'язниці затриманим за підозрою у підготовці теракту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram