ГоловнаПолітика

ГПУ завершила розслідування справи Савченко та Рубана і готується передати її до суду

Підозрюваним та їхнім адвокатам дозволили ознайомитися з матеріалами.

ГПУ завершила розслідування справи Савченко та Рубана і готується передати її до суду
Фото: Сергей Нужненко

Генеральна прокуратура і Служба безпеки завершили розслідування справи депутата Надії Савченко і голови організації "Офіцерський корпус" Володимира Рубана за підозрою в тероризмі.

Про це повідомило джерело в правоохоронних органах.

За його словами, підозрюваним і їхнім адвокатам дозволили ознайомитися з матеріалами справи, після чого її буде передано до суду для розгляду по суті.

У вівторок, 2 серпня, докладніше про цю справу розповість генпрокурор Юрій Луценко і перший заступник голови СБУ Віталій Маліков.

Раніше Шевченківський районний суд Києва продовжив для Савченко і Рубана запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Термін арешту Рубана закінчується 23 серпня, термін арешту Савченко - у вересні. Обоє підозрюваних відмовляються співпрацювати зі слідством і давати покази.

Нагадаємо, Рубана затримали 8 березня на пункті пропуску при виїзді з "ДНР". У меблях, які він перевозив у своєму автомобілі, знайшли велику кількість зброї. 9 березня йому було пред'явлено підозру в підготовці масових терактів.

За даними слідства, Рубан готував замах на президента Петра Порошенка, керівників силових структур та інших державних діячів. Зокрема, планувалося, що в урядовому кварталі обстріляють з гранатометів, мінометів і стрілецької зброї будівлі Верховної Ради, Адміністрації Президента і житлові будинки. Одночасно з цим повинні були підірвати гранати всередині парламенту і з застосуванням стрілецької зброї та вибухових пристроїв убити державних діячів і народних депутатів, які будуть присутні на засіданні ВР.

22 березня Рада позбавила Савченко депутатської недоторканності і дозволила її арешт і взяття під варту. Їй закидають змову з метою силового захоплення влади (ч. 1 ст. 109 КК), підготовку до силового захоплення влади (ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 28, ч. 1. ст. 109 КК), підготовку замаху на життя президента України, народних депутатів, прем'єр-міністра, членів Кабміну й інших політиків (ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 28, ст. 112 КК), підготовку до теракту (ч. 1 ст. 14, ч. 3 ст. 258 КК), сприяння терористичній організації "ДНР" (ч. 1 ст. 258-3), незаконне поводження зі зброєю (ч. 1 ст. 263 КК).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram