ГоловнаПолітика

Кабмін повинен створити міжвідомчий орган для подачі позову до Росії за війну на Донбасі, - Порошенко

Міжвідомчий координаційний центр передбачено законом про реінтеграцію Донбасу.

Кабмін повинен створити міжвідомчий орган для подачі позову до Росії за війну на Донбасі, - Порошенко
Фото: пресс-служба президента

Президент України Петро Порошенко ініціює створення міжвідомчого координаційного органу для подання на адресу Росії позову за завдані збитки на Донбасі. Таку заяву голова держави опублікував на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Звернувся до Кабінету Міністрів України з проханням вжити заходів для якнайшвидшого створення відповідного міжвідомчого координаційного органу", - написав Порошенко.

Створення такого органу передбачено законом про реінтеграцію Донбасу і розглядає виключно мирні варіанти повернення територій.

"Очікую від Уряду докладного плану комплексного розвитку територій, прилеглих до окупованих", - написав президент.

Порошенко зазначив, що збройна агресія РФ "щодня приносить на українську землю нові незмірні людські страждання, знищується інфраструктура, руйнуються підприємства і економічний потенціал Донбасу і Криму". "Тому не слід зволікати жодної хвилини з формуванням консолідованої претензії України до Росії для відшкодування завданих збитків", - пояснив він.

Стратегію реінтеграції підтримали лідери ЄС на Саміті Україна-ЄС, висловивши готовність узяти під патронаж відновлення населених пунктів Донбасу.

Нагадаємо, в жовтні минулого року Рада 233 голосами прийняла законопроект №7163 "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях" у першому читанні. З нього прибрали згадку про Мінські угоди. Документ визначає контрольовані "ДНР" і "ЛНР" території як тимчасово окуповані Росією. Військова присутність України на Донбасі визначається як "заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, стримування і відсічі російській збройній агресії в Донецькій і Луганській областях". Вносяться відповідні правки в інші законопроекти, які замінять термін "антитерористична операція". Керівництво силовиками, задіяними в цих заходах, покладається на Об'єднаний оперативний штаб ЗСУ.

У липні цього року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков доручив Міністерству внутрішніх справ підготувати до 1 вересня план деокупації Донбасу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram