ГоловнаПолітика

Російські тюремники не пустили до Сенцова священика

Начальник виконавчої служби "не бачить доцільності" у такому візиті.

Російські тюремники не пустили до Сенцова священика
Фото: LB.ua

До українського політв'язня Олега Сенцова в російській колонії "Білий ведмідь" не пустили священнослужителя, єпископа Апостольської православної церкви отця Григорія. Про це повідомила російська журналістка Вікторія Івлєва, а потім підтвердили і в офісах російського та українського омбудсменів.

"Начальник УФСІН по Ямало-Ненецькому автономному округу полковник внутрішньої служби Олександр Новіков відмовив отцю Григорію (Міхнову-Вайтенку), єпископу Апостольської православної церкви у зустрічі з Олегом Сенцовим", - написала Івлєва.

Начальник УФСІН аргументував свою відмову тим, що не побачив доцільності зустрічі священика із Сенцовим, хоча закон дозволяє священнослужителям зареєстрованих у встановленому порядку релігійних об'єднань відвідувати людей, які перебувають у місцях позбавлення волі.

"Єпископ Григорій залишив письмову заяву полковнику Новікову з проханням дозволити зустріч із Сенцовим згідно із законом, але станом на 14 годину Москви ніхто зі святим отцем не зв'язувався, немає і реакції місцевої прокуратури, де єпископ Григорій так само залишив заяву про недотримання закону керівництвом ФСВП Ямало-Ненецького АТ. Голова Ради з прав людини при президентові Росії Михайло Федотов і апарат уповноваженого з прав людини РФ Тетяни Москалькової так само в курсі події", - зазначила журналістка.

Своєю чергою, перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко зазначила, що намагалася передати Сенцову лист. "До Сенцова не пустили священика ... намагалася передати Олегу лист. На десятки моїх листів, які пересилала, надсилала, передавала через адвокатів та інших осіб, ніколи не було ніякої відповіді. Можливо, вони ніколи не доходили до Олега", - написала вона у Фейсбуці, вказавши, що спочатку не пустили українського омбудсмена, тепер священика. "Повна ізоляція, зокрема інформаційна", - підсумувала Геращенко.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова також відреагувала на недопуск священика до Сенцова.

"Сьогодні до нього не допустили священика - отця Григорія, єпископа Апостольської православної церкви. ...Очевидно, що будь-яка реакція влади Російської Федерації на ім'я Олега Сенцова настільки категорична - "нє пущать!" - написала омбудсмен.

Читайте: Я нічого не говорила про передсмертний стан Сенцова, - Каплан

рішення Європейського суду з прав людини: уряду РФ терміново надати медичну допомогу Олегу. Стан Олега викликає велику тривогу не тільки у нас, але і в ЄСПЛ, у всього міжнародного співтовариства. А такий категоричний недопуск до нього дає зрозуміти, що ситуація вкрай важка. Я закликаю всі міжнародні правозахисні інститути звернутися до президента РФ з вимогою терміново ухвалити рішення про звільнення Олега Сенцова і всіх бранців Кремля!" - написала Денісова.

Нагадаємо, Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону в серпні 2015 року засудив Олега Сенцова до 20 років колонії суворого режиму. У РФ його звинуватили у створенні на території Криму терористичного угруповання. 14 травня 2018 року він оголосив голодування з вимогою відпустити всіх українців, незаконно утримуваних у РФ з політичних причин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram