ГоловнаПолітика

Вселенський патріархат може розглянути "українське питання" у вересні

На 1-3 вересня призначено загальні збори єпископату.

Вселенський патріархат може розглянути "українське питання" у вересні
Фото: day.kyiv.ua

1-3 вересня 2018 року Вселенський патріархат проведе загальні збори єпископату, перед яким відбудеться сесія Священного Синоду. У рамках цих зборів можуть розглянути "українське питання".

Про це повідомив у фейсбуці офіційний представник УПЦ КП архієпископ Євстратій (Зоря).

"Тематика зборів (Синаксу) означена як питання, пов'язані з Матір'ю-Церквою та ширше - з православ'ям. І те, і інше визначення дає підставу припускати, що мова піде про «українське питання»", - заявив священнослужитель.

Попередні збори всіх ієрархів трону (аналог архієрейського собору в інших помісних церквах) відбувалися у вересні 2015 року. Тоді, як зазначає архієпископ Євстратій, у фінальну стадію увійшла підготовка до Всеправославного собору.

Нагадаємо, у квітні 2018 року Порошенко підписав звернення до патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію УПЦ. З таким проханням до нього звернулися предстоятелі УПЦ КП Філарет і Української автокефальної православної церкви Макарій. Тоді ж звернення підтримала Верховна Рада.

У дні святкування 1030-річчя хрещення України-Русі Порошенко зустрівся з делегацією Вселенського патріархату, йому передали звернення Вселенського патріарха Варфоломія, де він підтвердив намір дарувати українській церкві автокефалію.

Предстоятель УПЦ КП Філарет впевнений, що томос про автокефалію української церкви буде надано вже цього року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram