ГоловнаПолітика

Слідком Росії порушив другу справу проти Гриценка

Йому знову приписують публічні заклики до терористичної діяльності.

Слідком Росії порушив другу справу проти Гриценка
Фото: корреспондент

Cлідчий комітет Росії порушив другу кримінальну справу проти лідера партії "Громадянська позиція", колишнього міністра оборони України Анатолія Гриценка.

Про це йдеться на сайті СК РФ.

Йдеться про виступ Гриценка на онлайн-конференції на ТСН.ua 16 липня 2014 року.

"За даними слідства, в зазначений день під час прямої трансляції онлайн-конференції телерадіокомпанії «Студія 1+1» Гриценко виступив з публічним закликом до здійснення терористичної діяльності на території Російської Федерації шляхом підриву залізничних поїздів", - повідомляє СКР.

Йдеться про пропозицію Гриценка дзеркально відповідати Росії на засилання диверсантів в Україну.

"Противник зупиниться тоді, коли він зрозуміє, що втрати для нього неприйнятні. Ось зараз поранені й убиті йдуть в українські сім'ї, а вони повинні йти і в російські родини теж. І якщо підривають полотно залізничне і пускають під укіс наші поїзди, то так само російські потяги з бойовою технікою, яку підтягують, повинні йти під укіс. Значить, потрібно діяти на території Російської Федерації. Війна - то війна всіма доступними засобами", - говорив Гриценко.

На уточнювальне запитання про засилання диверсантів Гриценко відповідає: "А як інакше? Вони направляють. Путін корчить дурника і каже: це не наші. А ми бачимо, що це їхня зброя і вони це роблять".

У грудні 2017 року СК порушив справу проти Гриценка за статтею про заклики до тероризму за висловлювання, допущені ним 2 липня 2017 року в ефірі телеканалу "112 Україна". Тоді, коментуючи підрив у Києві 27 червня автомобіля, в якому загинув командир спецпризначення Головного управління розвідки Міноборони Максим Шаповал, Гриценко поклав відповідальність за це на Москву і заявив про необхідність відповісти на "демонстративні, показові і нахабні вбивства українських офіцерів". За його словами, на теракти в Києві треба відповідати аналогічними підривами автомобілів "у Таганрозі чи Москві".

Друга кримінальна справа стосовно Гриценка порушена за тією самою статтею КК, що й перша, - про публічні заклики до терористичної діяльності (ч. 2 ст. 205.2 КК РФ). Справи об'єднано в одне кримінальне провадження, екс-міністрові заочно оголошено звинувачення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram