ГоловнаПолітика

Швейцарія передала Україні документи про банківські рахунки Бондика

На рахунку Бондика арештовано 7 млн євро і 21 млн доларів США.

Швейцарія передала Україні документи про банківські рахунки Бондика
Виктор Бондик

Федеральне відомство юстиції Швейцарії передало Генеральній прокуратурі України документи, які стануть доказами у кримінальній справі про розкрадання коштів "Укртрансаміаку".

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Зокрема, йдеться про банківський рахунок в одному із швейцарських банків, підконтрольному колишньому голові "Укртрансаміаку", соратнику екс-президента Віктора Януковича Вікторові Бондику.

У відомстві підозрюють, що виведені Бондиком кошти могли бути вкрадені в державного підприємства. На рахунку Бондика арештовано 7 млн євро і 21 млн доларів США.

Українські правоохоронці зможуть повернути ці кошти державі, якщо доведуть їх незаконне походження.

Зазначають також, що передача документів стала можливою після рішення вищої судової інстанції Швейцарії - Федерального суду. Бондик і його адвокати роками опиралися передачі доказів українській стороні і заперечували, що гроші мають незаконне походження.

Нагадаємо, кримінальну справу за фактом розтрати коштів "Укртрансаміак" ГПУ відкрила ще в грудні 2013 року. Спочатку йшлося лише про розтрату 6,5 млн гривень за обладнання, яке так і не було встановлено. Протягом 2014 року до справи додали нові масштабні епізоди за підозрою в розкраданні і виведенні в офшори десятків мільйонів гривень. Усього в цій справі вже 12 епізодів, загальна сума збитку за якими перевищує 700 млн гривень.

Ситуація з "Укртрансаміаком" була одним з наріжних каменів в конфлікті екс-міністра економіки Айвараса Абромавичуса з депутатом Ігорем Кононенком. За твердженням Абромавичуса, Кононенко лобіював призначення певної людини на посаду в.о. керівника "Укртрансаміаку". Згодом цей епізод став предметом розгляду в суді.

Де зараз Бондик, невідомо. У базі розшуку МВС його прізвища немає. У той самий час у вересні 2017 в справі про розкрадання в "Укртрансаміаку" відбулося перше затримання: під варту взяли в.о. директора держпідприємства Ігоря Трегубенка, колишнього заступника Бондика. При цьому затримання відбулося не за ордером ГПУ, а за ордером Національного антикорупційного бюро, яке паралельно взялося за розслідування цієї справи в лютому 2016 року.

"Укрхімтрансаміак" був створений 2001 року і є монополістом в Україні з транспортування рідкого аміаку магістральними трубопроводами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram