ГоловнаПолітика

Контрабанда лісу сягнула обсягів 6-8 млрд грн на рік, - Гройсман

"Укрзалізниця" відтепер має фіксувати перевезення лісу і документацію.

Контрабанда лісу сягнула обсягів 6-8 млрд грн на рік, - Гройсман
Фото: kmu.gov.ua

Контрабанду лісу, яка сягнула обсягів 6-8 млрд гривень на рік, буде простежено по всьому ланцюгу, а справи з приводу неї буде передано в Антикорупційний суд.

Про це заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман під час урядової наради за участю керівників Фіскальної служби, Національної поліції, Державної аудиторської служби і "Укрзалізниці".

"Треба зупинити це варварське знищення українських лісів, коли під виглядом паливної деревини вивозять діловий, прекрасний ліс. Важливо провести аудит усіх лісогосподарств, об'єднаними зусиллями ДФС, Нацполіції, Держаудитслужби, щоб ми знали, скільки вирубано лісу, скільки експортовано, скільки втратила держава, але найголовніше, - скільки ми втратили лісу, щоб ми могли відновлювати українські ліси. Це зараз найважливіше. Робота має бути скоординованою і публічною", - сказав прем'єр.

Гройсман підкреслив у цій роботі роль "Укрзалізниці", яка відтепер повинна фіксувати перевезення лісу і документацію.

"Так ми зможемо простежити весь ланцюг змови. Ця справа буде дуже гучною, і ми хочемо передати її в Антикорупційний суд. Зараз увесь ліс треба зупиняти, робити комісійний огляд з фахівцями. Якщо є порушення, це буде підставою для притягнення до відповідальності всіх, хто причетний до контрабанди", - додав прем'єр.

За його словами, найближчим часом з'явиться алгоритм дій з урахуванням повноважень усіх органів, а також буде створено робочу групу.

"Мені потрібен результат, прізвища, аналітика стосовно фірм, хто їх засновував ... На середину вересня готуємо публічний звіт про проведену роботу", - наголосив Гройсман.

Нагадаємо, на початку липня Рада ввела кримінальну відповідальність за контрабанду лісу. Також пропонують посилити відповідальність за незаконне вирубування лісу. До того ж Гройсман анонсував тотальну перевірку лісхозів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram