ГоловнаПолітика

Гербст: немає сенсу говорити про референдум на Донбасі, поки там російські військові

"Росія повинна вивести війська. Потім можна буде говорити про якийсь референдум".

Гербст: немає сенсу говорити про референдум на Донбасі, поки там російські військові

Колишній посол США в Україні Джон Гербст вважає неможливим проведення референдумів на Донбасі доти, поки там перебувають російські військові.

Про це він сказав в ефірі російського телеканалу RTVi.

"Я думаю, що говорити про це зараз немає сенсу. Насамперед мова повинна йти про справжній кінець війни, про справжнє перемир'я. Щодня обстріли, щодня є жертви. І переважно це проблема російської, кремлівської агресії. Припинення вогню - це перша необхідність... Росія повинна вивести свої війська, свою зброю звідти. Потім можна буде говорити про ситуацію, потім можна буде говорити про якийсь референдум", - сказав він.

Відповідаючи на запитання, чому взагалі погана російська ініціатива про референдум щодо автономії Донбасу, Гербст нагадав про "показушні" волевиявлення, які відбулися в Криму і на Донбасі у 2014 році.

"Є таке російське слово показуха. Той референдум [на Донбасі], як і референдум в Криму був показухою, вони не були справжніми референдумами з об'єктивними спостерігачами. Вони були проведені під наглядом "Калашникових", а не під наглядом об'єктивних спостерігачів", - сказав колишній посол.

Нагадаємо, 16 липня під час зустрічі у Гельсінкі президент Росії Володимир Путін запропонував американському президентові Дональду Трампу провести референдум на Донбасі.

США відкинули цю пропозицію.

Джон Гербст був послом в Україні з вересня 2003 року до травня 2006 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram