ГоловнаПолітика

Путін запропонував Трампу провести референдум про автономію Донбасу, Україна - проти

"Референдуми Путін нехай вдома організовує".

Путін запропонував Трампу провести референдум про автономію Донбасу, Україна - проти
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін на закритій частині наради з послами 19 липня розповів, що запропонував президенту США Дональду Трампу провести референдум в ОРДЛО, повідомляє Bloomberg з посиланням на двох учасників наради. Російський "Интерфакс" пише, що ця ініціатива передбачає голосування питання про автономію Донбасу в складі України.

"Такого типу механізми обговорюються на рівні ідеї, щоб надалі, можливо, реалізувати їх за сприяння всіх учасників [мінського] процесу. Ці механізми є законними, не містять порушень міжнародного права", - заявило джерело агентства.

Він зазначив, що "йдеться про те, щоб жителі Донбасу законно могли, в правовому полі, висловитися щодо надання окремим районам автономії в складі України, щоб Київ надав регіону відповідні політичні права".

Перший заступник голови Верховної Ради, парламентер від України в Мінську Ірина Геращенко заявила, що референдумів на Донбасі не буде.

"Ніяких референдумів під дулами автоматів і розміщених під школами і дитсадками окупованого Донецька і Луганська російських танків; ніяких референдумів, організованих на територіях, де 4 роки мізки громадянам промиває російська пропаганда і "Лайфньюз", що залякують людей «фашистами і хунтою»; ніяких референдумів, організованих маріонетками Кремля на окупованих Кремлем землях, не буде", - впевнена Геращенко.

Вона також зазначила, що Мінськими домовленостями передбачено проведення на Донбасі виключно місцевих виборів, а не референдуму.

"А референдуми Путін нехай вдома організовує, в РФ, наприклад, щодо підняття пенсійного віку. Цікаво, збере 80 чи 90 відсотків підтримки?" - продовжила перший віце-спікер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram