ГоловнаПолітика

Шкрум: е-декларування для активістів - не помилка, а свідома помста

"Кожного можна посадити на гачок, кожного звинуватити в неправильному виконанні закону".

Шкрум: е-декларування для активістів - не помилка, а свідома помста
Алена Шкрум
Фото: Макс Требухов

Депутат Верховної Ради Олена Шкрум вважає, що введення електронного декларування для громадських активістів було свідомою помстою влади з метою тиску на громадянське суспільство і його дискредитації.

Про це вона сказала на круглому столі, організованому в рамках інформаційного партнерства Реанімаційного пакету реформ та Інституту Горшеніна.

"Це була емоційна помста парламентаріїв з коаліції - фракції БПП і Народного фронту - і деяких інших фракцій за те, що їхні статки фактично було розкрито, а громадські активісти часто висвітлювали кількість пляшок "корупційного вина", коштовностей, мільйони кешу під подушкою. І для депутатів це була емоційна річ: а покажіть ваше, а ми будемо писати статті [про те, що] громадські діячі отримують більше, ніж Президент України... Тільки вони заробляють не з бюджету України, не з бюджету місцевих громад, взагалі не з коштів платників податків", - сказала Шкрум.

Депутат підкреслила, що норма в законі виписана так, що її можна трактувати по-різному і неможливо правильно виконати.

"Ми не знаємо навіть кола осіб, зобов'язаних декларувати. Кожного можна посадити на гачок, кожного можна звинуватити в неправильному виконанні закону - задекларував, не задекларував, зробив помилку. Боюся, що ця політика держави буде поширюватися і далі", - сказала вона, нагадавши про пропозицію ввести е-декларації для журналістів.

Шкрум вважає це політикою покарання незгідних.

"Часто мене запитують: ну і нехай декларують, нам то що? Мені хотілося б, щоб ми бачили правові та логічні зв'язки, що станеться в державі, якщо йти таким шляхом. Нам хтось не подобається - нехай він усе задекларує; нам хтось не подобається - ми відкриємо на нього кримінальну справу; нам хтось не подобається - ми будемо збирати проти нього тітушок і обливати зеленкою", - заявила вона.

Шкрум нагадала, що у Верховній Раді зареєстровано кілька законопроектів, які пропонують відстрочити або скасувати норму про е-декларування, але їх досі не розглянули.

"І коли Президент заявляє, що це була помилка, яку потрібно виправити, - це величезний цинізм. Тому що саме його фракція це зробила, хотіла це зробити і захищає на ефірах. Одне його слово - це було б давно скасовано. На жаль, цього не зроблено", - сказала депутат.

Вона сподівається, що е-декларування для активістів скасує Конституційний Суд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram