ГоловнаПолітика

Депутат Київради: ситуація з кіосками "Союздруку" - питання нацбезпеки

Трудовий колектив підприємства вийшов на страйк.

Депутат Київради: ситуація з кіосками "Союздруку" - питання нацбезпеки
Фото: facebook.com/souzdruk

Трудовий колектив агентства "Союздрук", що нараховує майже 500 працівників, оголосив страйк через дії чиновників Київської міської державної адміністрації, які почали зносити кіоски мережі.

Про це повідомляють на сторінці агентства у фейсбуці.

Агентство УНІАН з посиланням на організаторів страйку пише, що до протесту під будівлею КМДА долучилися не лише працівники, а й усі небайдужі, хто бачить у закритті кіосків "Союздруку" загрозу для українського суспільства. Вони закликали владу терміново розібратися з ситуацією.

Зокрема, депутат Київради, голова фракції ВО "Свобода" Юрій Сиротюк повідомив, що вважає закриття кіосків "Союздруку" політичним. "Путін прийде не гарматами, а коли забере можливість читати українське слово. Питання знесення кіосків "Союздрук" - не тільки питання робочих місць, а й національної безпеки. За таке СБУ треба викликати", - заявив Сиротюк. За словами депутата, формально питання "Союздруку" блокується і не вноситься до сесійної зали Київради через регламент.

Як заявила на прес-конференції директор агентства "Союздрук" Анна Кулаковська, владі вигідно, щоб люди були неосвіченими. "Я готова поїхати особисто по всіх кіосках з журналістами і перевіряючими і показати, що продається в кіосках. Думаю, наші місця вже продали одному з тютюнових магнатів, про що сказав сьогодні депутат у Київраді, це так звані Т-кіоски", - говорить Кулаковська.

Ситуація, яка склалася навколо "Союздруку", за словами адвоката Анни Вакальчук, є чітким прикладом нехтування законом посадовими особами та відстоювання інтересів якоїсь окремої зацікавленої групи осіб. "Комісія з питань розміщення тимчасових споруд перевищує свої повноваження. Копії актів перевірок ми змогли отримати тільки після численних запитів. Вони складені з порушеннями. У зазначених актах не здійснені фотофіксації заявлених порушень. Усі звинувачення не обґрунтовані. Не було відправлено на адресу "Союздруку" жодного офіційного листа, повідомлення, вимоги і т.д.", - повідомила адвокат.

Незважаючи на чинну постанову Верховної Ради України "Про запровадження мораторію на виселення редакцій друкованих засобів масової інформації, закладів культури, у тому числі бібліотек, видавництв, книгарень, підприємств з розповсюдження книг та преси" від 16.01.2009 року, яким органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування забороняється зносити кіоски з продажу друкованих засобів масової інформації, на початку липня за рішенням Київської міської влади терміново були демонтовані три об'єкти "Союздруку".

Як стверджують в агентстві, 9 липня на черговій комісії з питань розміщення тимчасових споруд виконавчого органу КМДА група чиновників, використовуючи підміну понять, маніпулюючи фактами і явно порушуючи законодавство, прийняла рішення про анулювання документації і фактичне знищення ще 10 об'єктів з торгівлі газетами і журналами агентства "Союздрук", які нібито порушують функціональне призначення.

Як стверджують страйкарі, такі дії посадових осіб КМДА прямо порушують Закон України "Про інформацію", ст. 30 Закону України "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні" і створюють реальну загрозу правам громадян на свободу слова та вільний доступ до інформації, гарантованим ст.ст. 34, 50 Конституції України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram