ГоловнаПолітика

Українське МЗС відреагувало на повідомлення про витік даних ОБСЄ на користь Росії

Інформацію міг "зливати" хтось із співробітників СММ.

Українське МЗС відреагувало на повідомлення про витік даних ОБСЄ на користь Росії
Фото: Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine

Міністерство закордонних справ України стурбоване повідомленням про загрозу безпеці членів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні унаслідок ймовірного втручання спецслужб РФ у роботу СММ.

Про це йдеться в коментарі українського зовнішньополітичного відомства.

"У зв'язку з цим МЗС звернулося до СММ з проханням проінформувати про заходи, які будуть вжиті для недопущення повторення таких випадків у майбутньому. Українська сторона засуджує будь-які дії, які негативно впливають на безпеку спостерігачів СММ, зокрема, погрози на їхню адресу, обмеження свободи пересування або викрадення службової чи приватної інформації", - йдеться у документі.

У коментарі наголошується, що втручання спецслужб РФ у роботу СММ спрямоване на дискредитацію наглядової діяльності СММ відповідно до її мандату.

"МЗС України рішуче засуджує продовження Російською Федерацією цілеспрямованої політики агресії проти України, зокрема і шляхом підриву авторитету СММ та перешкоджання реалізації Місією її мандата", - наголошується в коментарі.

Нагадаємо, внутрішні документи спостерігачів СММ ОБСЄ в Україні потрапили в російську внутрішню розвідувальну службу ФСБ. Німецькі журналісти з'ясували, що інформацію міг "злити" хтось із співробітників місії.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ присутня на Донбасі з 2014 року. Представники місії мають статус незалежного спостерігача, водночас деякі з них були помічені у створенні дружніх відносин з бойовиками, наприклад, в 2016 році двоє спостерігачів були присутні на весіллі бойовиків "ЛНР". Незважаючи на заяви СММ про звільнення цих людей, вони продовжують працювати з ОБСЄ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram