ГоловнаПолітика

НАЗК звинуватили у провалі роботи над виявленням конфліктів інтересів

"Єдиний вихід із ситуації - це перезапуск НАЗК".

НАЗК звинуватили у провалі роботи над виявленням конфліктів інтересів
Галина Янченко
Фото: Макс Требухов

Нацагентство з питань запобігання корупції (НАЗК) повністю провалило роботу з виявлення конфліктів інтересів.

Про це на круглому столі, організованому в рамках інформаційного партнерства Реанімаційного пакету реформ та Інституту Горшеніна, сказала голова правління Антикорупційного штабу Галина Янченко. Організація, яку вона представляє, займається питаннями е-декларацій і пошуком конфліктів інтересів.

"Те, як НАЗК працює з е-деклараціями, - це не єдиний завалений напрямок. Така сама проблема є в їх роботі з конфліктами інтересів", - стверджує вона.

Янченко розповіла, що Антикорупційний штаб свого часу запропонував НАЗК програмне забезпечення для виявлення конфліктів інтересів у депутатів місцевих рад. "НАЗК відмовилося користуватися цією системою. Вони сказали, що будуть сидіти і чекати на звернення", - стверджує антикорупціонер.

Тоді Антикорупційний штаб вирішив самостійно шукати конфлікти інтересів і легко виявив їх.

"Минулого червня ми скерували в НАЗК перші звернення щодо конфлікту інтересів депутатів місцевих рад. Це був Тернопіль, там депутати виділяли собі гектари комунальної землі. Ми повністю задокументували ці кейси, відправили НАЗК усі документи, причому взяті з офіційних джерел. І як думаєте, що сталося? Минув рік - ми отримали результати перевірок. НАЗК вказало, що, згідно із законом, має три місяці з дня виявлення і два роки з дня вчинення конфлікту інтересів, щоб притягнути до відповідальності. За фактами, які ми їм відправили, минули два роки, тому вони закривають провадження. Тобто вони рік перевіряли повністю задокументовані кейси з офіційними документами з офіційних джерел і в результаті сказали, що вони не можуть це перевірити", - розповіла Янченко.

Антикорупціонер вважає, що це свідчить про неспроможність, неефективність і непрофесійність керівництва НАЗК.

"Єдиний вихід із ситуації - це перезапуск НАЗК, звільнення непрофесійних людей у керівництві і обрання нових членів НАЗК. Інакше з року в рік ми будемо бачити проблеми в е-декларуванні, в конфлікті інтересів, інших напрямках НАЗК. Йтимуть мільйони гривень на утримання цього абсолютно неспроможного органу", - заявила Янченко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram