ГоловнаПолітика

Соломатіна: в НАЗК немає професіоналів

Замість фахівців агентство наймає кадровиків і бухгалтерів.

Соломатіна: в НАЗК немає професіоналів
Анна Соломатина
Фото: Макс Требухов

Колишня керівничка департаменту фінансового контролю і моніторингу способу життя Національного агентства із запобігання корупції (НАЗК) Ганна Соломатіна вважає неякісним кадровий склад агентства.

Таку заяву вона зробила на круглому столі, організованому в рамках інформаційного партнерства Реанімаційного пакету реформ та Інституту Горшеніна.

"За п'ять місяців, які я пропрацювала в НАЗК, я побачила, що, починаючи з членів НАЗК і закінчуючи працівниками, там немає професійних співробітників. На 311 осіб у 2016 році було виділено на зарплату 63 млн гривень, у 2017 році - теж 63 млн гривень , а вже у 2018 році - 103 млн. На 311 осіб!" - обурилася Соломатіна

Вона стверджує, що замість необхідних фахівців НАЗК наймає кадровиків, бухгалтерів, адміністраторів, айтішників. "Понад сто осіб - це управління, яке обслуговує НАЗК", - обурена вона.

У результаті, заявила Соломатіна, агентство працює безладно і належно не виконує своїх функцій.

"Перевірки потрібно було робити не спонтанно, а планово. Я пропонувала членам НАЗК: давайте у 2017 році перевіримо всіх депутатів, потім перевіримо всіх членів Кабінету Міністрів, далі - всі облдержадміністрації, райдержадміністрації й так поступово [інших]. Це можна було зробити", - розповіла вона.

"Але що відбувається. Приходить лист, розписують на департамент, уповноважена особа починає перевірку. А потім починається футбол. То одному члену НАЗК не сподобалося і віддають назад уповноваженому, то щось інше. Тому в більшості випадків люди збирають речі і звільняються. А члени НАЗК як працювали, так і працюють. Тому що термін у них чотири роки і вони отримують свою заробітну плату", - обурилася Соломатіна.

Вона вважає, що НАЗК потребує реорганізації.

Нагадаємо, в листопаді 2017 року колишня керівник Департаменту фінконтролю і моніторингу способу життя НАЗК Ганна Соломатіна заявила, що голова НАЗК і її колеги фальсифікують результати повних перевірок е-декларацій. За її словами, агентство стало повністю підконтрольне Адміністрації президента.

Після її заяв було відкрито кримінальне провадження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram