ГоловнаПолітика

Матір Балуха не збирається просити Путіна про помилування сина

"Просити - це визнати свою провину. А він не винен ні в чому".

Матір Балуха не збирається просити Путіна про помилування сина
Мать Владимира Балуха Наталья
Фото: Антон Наумлюк/krymr.com

Наталія Балух, матір українського політв'язня Володимира Балуха, заявила, що не збирається просити президента Росії Володимира Путіна про помилування сина, як це зробила мати Олега Сенцова.

Про це пише "Крим. Реалії".

"Я Путіна просити не буду. Мене Вова не так зрозуміє. Він проти, щоб просити. Просити - це визнати свою провину. А він провини визнати не може, тому що він не винен ні в чому", - сказала вона.

Після арешту Володимира Балуха його літня мати змушена самостійно утримувати домашнє господарство і перебуває фактично в злиденному становищі.

"Матері вже 75 років, ноги хворі. За господарством уже складно доглядати. Треба ж і нагодувати, і гній винести. Довго [корову] не погоджувалася продати, говорила: «Буду тримати до останнього, тому що гроші Вові потрібні». Стільки ж грошей іде щомісяця. Але умовили її, все-таки довелося продати корову, ліквідували свиней. Залишили тільки козу і птицю", - розповіла дружина Володимира Балуха Наталя.

Останній вирок Володимиру Балуху його матір сприйняла складно, оскільки сподівалася на швидке повернення сина додому в рамках умовно-дострокового звільнення. Зараз її надії пов'язані з розглядом апеляційної скарги захисту сина.

Видання зазначає, що мати Балуха живе в своєму кримському селі як відлюдниця.

"Ця сім'я живе в атмосфері злоби і ненависті з боку оточуючих. Фактично вони живуть в ізоляції від зовнішнього світу. Всього декілька людей їх підтримують, але їх я називати не буду, тому що вони цього не афішують. По суті, мама Балуха одна цілий день зі своїми думками і болячками сидить у своєму темному будиночку, покинута. Односельці ненавидять її, Володю і Україну. Це трагічна ситуація", - розповів український режисер Валерій Балаян, який нещодавно відвідав Наталію Балух у селі Серебрянка Роздольненського району Криму.

Нагадаємо, Володимир Балух після окупації півострова публічно висловлювався про те, що включення Криму до складу Росії є незаконним. На знак протесту в березні 2014 року він вивісив державний прапор України на даху свого будинку. Після цього окупаційна влада півострова почала переслідувати його.

У серпні 2017 року Роздольненський районний суд окупованого Росією Криму засудив Балуха до 3 років і 7 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні і штрафу в розмірі 10 тис. рублів. Його звинуватили в незаконному зберіганні боєприпасів і вибухових речовин, які нібито були знайдені на горищі його будинку.

У липні 2018 року той самий суд засудив Балуха до 5 років колонії загального режиму і штрафу 10 тисяч рублів у другій кримінальній справі - про дезорганізацію роботи ізолятора тимчасового утримання. Цю справу проти Балуха порушили через заяви начальника СІЗО в селищі Роздольне Валерія Ткаченка, який заявив, що Балух його побив. При цьому сам активіст і його захист заявляють, що це Ткаченко напав на нього.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram