ГоловнаПолітика

Апарат Ради спростував ухвалення скандальної поправки щодо зеленої енергетики (оновлено)

На сайті парламенту помилково вказали, що не відхилили поправку.

Апарат Ради спростував ухвалення скандальної поправки щодо зеленої енергетики (оновлено)
Фото: Минфин

Офіційний сайт Верховної Ради опублікував новину про ухвалення поправки, яка дозволить ДТTКу Ріната Ахметова не платити більш ніж 3 млрд грн податків. Водночас у стенограмі засідання та результатів голосування очевидно, що поправку не було ухвалено, повідомляє Bihus.Info.

Згідно з усіма іншими документами на сайті Ради, зокрема зі стенограмою засідання та офіційними результатами голосування, норму про скасування ПДВ для імпортерів обладнання відновлюваної енергетики насправді не було підтримано. У сесійній залі 3 липня за цю поправку проголосували лише 155 депутатів з необхідних 226.

Водночас на сайті Верховної Ради опубліковано новину про те, що скандальну пільгу проголосували: "Тимчасово, до 1 січня 2020 року, звільняються від обкладення податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту обладнання, устаткування, комплектуючих, що [...] призначені для виробництва енергії з відновлюваних джерел енергії", - йдеться у повідомленні Ради.

Звільнення від ПДВ імпортного обладнання запропоновано на найближчий час - до початку 2020 р., тому скористатися ним могли лише ті компанії, які вже готові купувати таке обладнання. За даними одного з провідних рейтингових агентств FITCH, холдинг ДТЕК Ріната Ахметова планує вкласти в будівництво "зелених енергостанцій" 445 млн євро в 2018 році і 285 млн євро в 2019 році. Понад половина коштів піде саме на імпортне обладнання.

Згідно з приблизними підрахунками, поправка нардепів допомогла б Рінату Ахметову заощадити понад три мільярди гривень. Відповідно, ця сума не потрапила би до бюджету.

Скандальну поправку внесли в законопроект, що стосується виплати аліментів. У тексті до першого читання її не було, вона з'явилася там напередодні голосування закону у другому читанні, після проходження Комітету податкової та митної політики. Ініціатором поправки назвав себе депутат з фракції "Народний фронт" Юрій Вознюк.

Водночас текст ухваленого закону з'явиться у відкритому доступі тільки після підпису Президента.

Оновлення. Пізніше на сайті парламенту з'явилося спростування, в якому йдеться, що ця поправка так і не була ухвалена.

Текст повідомлення про ранкове пленарне засідання 3 липня 2018 року, коли голосувався відповідний законопроект №8295, виправили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram