ГоловнаПолітика

Приміщення для Антикорупційного суду виділять до 16 серпня

Охорону суду і суддів буде забезпечувати Нацполіція і Нацгвардія.

Приміщення для Антикорупційного суду виділять до 16 серпня
Фото: Владислав Мусиенко

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив Міністерству економічного розвитку і торгівлі, Фонду державного майна та Київської міськдержадміністрації виділити приміщення для Вищого антикорупційного суду впродовж місяця, тобто до 16 серпня.

Про це повідомляють на сайті Кабінету Міністрів.

"Даю вам один місяць на визначення приміщення. Також даю доручення Міністерству закордонних справ почати консультації з міжнародними організаціями з пошуку незалежних експертів. Завдання - забезпечити все до моменту, коли суд почне роботу", - сказав Гройсман.

Він нагадав, що після прийняття закону про створення ВАКС уряд схвалив План організації підготовки необхідних нормативних актів. Відповідальними за їх обробку були визначені Міністерство юстиції, Міністерство фінансів, Мінекономрозвитку і торгівлі, Міністерство внутрішніх справ, Міністерство соціальної політики і Фонд держмайна.

"Закони затверджено. Потрібно прийняти всі рішення для запуску роботи Антикорупційного суду. Починаються процедури набору суддів, розміщення. І є речі, які ми повинні зробити для забезпечення потреб - приміщення, фінансування, охорона", - сказав прем'єр.

Він також зазначив, що з-поміж іншого необхідно забезпечити охорону приміщень ВАКС, особисту охорону суддів, їхніх будинків і особистої безпеки членів їхніх сімей, а також їхнього майна. За словами прем'єра, цю роботу виконуватимуть підрозділи Національної поліції і Нацгвардії.

Міністерство фінансів має внести в проект держбюджету на наступні роки витрати, необхідні для забезпечення діяльності ВАКС. Кошти на фінансування цього року забезпечені, адже були заздалегідь внесені в державний кошторис.

Нагадаємо, створення ВАКС - одна з основних вимог західних кредиторів. Але її тривалий час блокували, представники влади пропонували замість окремого суду створити палату в наявній системі. Восени 2017 року риторика влади змінилася, і в грудні президент вніс законопроект у Раду. 7 червня 2018 року Верховна Рада затвердила закон про Антикорупційний суд, 14 червня він набув чинності. Суд повинен почати роботу після призначення не менш ніж 35 суддів.

12 липня Рада ухвалила передати всі підслідні справи ВАКС після початку його роботи і таким чином скасувала скандальну поправку про апеляції, що викликала численні розбіжності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram