ГоловнаПолітика

Порошенко: Немає жодних підстав вважати, ніби Томос у нас в кишені

Президент переконаний, що Автокефальна церква є одним із стовпів нацбезпеки.

Порошенко: Немає жодних підстав вважати, ніби Томос у нас в кишені
Петр Порошенко
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко переконаний, що Автокефальна церква є одним зі стовпів національної безпеки України.

Про це він заявив під час робочої поїздки в Тернопільську область.

"Я твердо стою на тому, щоб церква в Україні була незалежною від держави. Але особливо від іноземної держави. Це я вам кажу. Про це я написав понтифіку. Днями державний секретар Ватикану повідомив мені, що Папа Франциск з великим задоволенням констатує, що влада в Україні гарантує дотримання релігійної свободи для вірних усіх конфесій", - наголосив Порошенко.

Він також зазначив, що з перших днів на посаді глави держави він поставив за мету домогтися від Константинополя автокефалії для української православної церкви.

"З перших же днів свого президентства поставив за мету добитися від Константинопольської Матері-Церкви надання автокефалії Українській єдиній помісній православній церкві. Відтоді ця тема постійно перебуває не просто в полі мого зору, а в центрі уваги", - наголосив президент.

Порошенко нагадав, що у відповідь на його звернення, яке було підтримано Верховною Радою, обласними радами, зокрема Тернопільською облрадою, районними радами, ієрархами всіх церков, "ми почули низку позитивних повідомлень".

"Про те, що приєднання Київської Митрополії до Московської Церкви, яке відбулося в сімнадцятому столітті, було здійснено всупереч канонам. Про те, що право надавати автокефалію належить виключно Вселенському Патріарху і Синоду. Про те, що Константинопольська Церква - це Церква-Мати для українських православних. А Москва, яка претендує на "материнство", насправді є дочірньою щодо церкви у Києві", - зазначив президент

Порошенко також наголосив, що автокефалія - турбота лише українських православних.

"Це - питання нашої української незалежності. Це - один із стовпів української держави, української нації, української національної безпеки. І, нарешті, всієї світової геополітики", - сказав він.

Президент також зазначив, що саме тому й чинять такий шалений опір Москва та її "п'ята колона" всередині України. "І навіть деякі політики, яких заведено вважати проукраїнськими, дозволяють собі передавати сигнали назовні, що, мовляв, не варто поспішати з наданням автокефалії", - додав Порошенко.

"Ситуація непроста. Протидія - масштабна і системна. Немає жодних підстав вважати, що Томос у нас в кишені. Але нам з вами залишається дві речі для того, щоб його отримати - молитися, вірити і боротися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram