ГоловнаПолітика

Нікому не вдасться заблокувати українську інтеграцію в НАТО, - Порошенко

"З Україною не можна розмовляти мовою шантажу".

Нікому не вдасться заблокувати українську інтеграцію в НАТО, - Порошенко
Фото: пресс-служба президента

Президент України Петро Порошенко під час саміту НАТО зустрічався з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. Сторони домовилися про те, що на рівні міністрів закордонних справ і міністрів освіти Україна та Угорщина негайно продовжать діалог та імплементують рішення Венеціанської комісії.

Про це голова держави заявив в інтерв'ю українським телеканалам.

"У нас є і повинен бути діалог з угорцями. Більш того, можу сказати, що на саміті НАТО я мав коротку зустріч з прем'єром Угорщини Віктором Орбаном. Ми домовилися про те, що на рівні міністрів закордонних справ і міністрів освіти ми негайно продовжимо цей діалог і імплементуємо рішення Венеціанської комісії", - сказав президент.

Водночас він зазначив, що Україна буде захищати свої національні інтереси.

"Дії української влади і дії українського президента будуть виходити з національних інтересів України", - наголосив Петро Порошенко. Голова держави запевнив, що країни, які намагаються заблокувати українську інтеграцію в НАТО, самі опиняться в ізоляції.

"Нікому не вдасться заблокувати українську інтеграцію в НАТО, ні зовні, маю на увазі Росію, ні зсередини України, п'ятої колони ми не потерпимо, ні з середини НАТО. З Україною не можна розмовляти мовою шантажу, ми не сприймаємо це, і це ні до чого не приведе. Хто буде розмовляти з нами мовою шантажу, опиниться в ізоляції. Сам", - наголосив Порошенко.

У середу, 11 липня, в МЗС Угорщини заявили, що уряд країни і надалі блокуватиме євроатлантичні прагнення України.

Нагадаємо, що з осені 2017 року між Україною і Угорщиною триває конфлікт через мовну статтю нового закону "Про освіту". У Будапешті вважають, що вона обмежує права закарпатських угорців, в зв'язку з чим МЗС Угорщини почало блокувати участь України в заходах НАТО.

Зокрема, Угорщина кілька разів блокувала засідання комісії Україна-НАТО на рівні голів МЗС. Крім того, 20 березня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив про намір заблокувати участь президента України Петра Порошенка в саміті НАТО в липні. Порошенко відповідав, що не збирається скасовувати поїздку.

Після червневої зустрічі міністра закордонних справ Угорщини Петера Сіярто з держсекретарем США Майком Помпео Угорщина розблокувала участь України в саміті НАТО. Україна пообіцяла Угорщині уточнити мовну статтю закону "Про освіту".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram