ГоловнаПолітика

У Запоріжжі встановили білборди з портретом убивці Коновальця

СБУ проводить перевірку.

У Запоріжжі встановили білбоди з портретом убивці засновника Організації українських націоналістів Євгена Коновальця Павла Судоплатова і написом "111 років. Боротьба триває".

Інформацію про це оприлюднили в соцмережах 12 липня запорізькі активісти.

В управлінні СБУ в Запорізькій області повідомили, що проводиться перевірка щодо розміщення в Запоріжжі білбордів із зображенням діяча радянських спецслужб Павла Судоплатова.

"Встановлюються правові підстави розміщення, встановлюємо, хто замовник, чий білборд. Перевірка триває. На її підставі буде вжито відповідних заходів", - повідомив представник управління Сергій Левченко.

Зараз прізвище Судоплатова відсутнє в розміщеному на сайті Українського інституту національної пам'яті списку осіб, які підпадають під закон про декомунізацію, відзначає Радіо Свобода.

Утім на сайті інституту зазначено, що перелік не є вичерпним і складений для зручності місцевих громад, які вибирають нові назви комуністичним вулицям відповідно до Закону України "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки". Співробітники Українського інституту національної пам'яті продовжують і далі працювати над списком осіб, які підпадають під закон про декомунізацію.

Павло Судоплатов (1907-1996) - співробітник ГПУ-НКВД. Брав участь у розробці і виконанні гучних політичних убивств, організованих радянськими спецслужбами, зокрема причетний до вбивства Євгена Коновальця, учасник замаху на Льва Троцького та ін.

Євген Коновалець (14 червня 1891 - 23 травня 1938) - діяч українського націоналістичного руху 1929 - 1938 років. Полковник армії УНР, комендант УВО, керівник Проводу українських націоналістів (з 1927), творець і керівник ОУН (до 1938).

Останки Коновальця спочивають на цвинтарі Кросвейк у місті Роттердам Королівства Нідерландів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram