ГоловнаПолітика

Порошенко нагадав підписантам Будапештського меморандуму про гарантії безпеки

"Росія зруйнувала післявоєнну систему безпеки, а НАТО залишається єдиним дієвим механізмом захисту".

Порошенко нагадав підписантам Будапештського меморандуму про гарантії безпеки
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко нагадав країнам, які підписали Будапештський меморандум, про гарантії безпеки України після ядерного роззброєння.

Про це він заявив на саміті НАТО в Брюсселі, йдеться на сайті президента.

"Якби Україна мала ядерний арсенал, то була б об'єктом агресії? Ніколи. Згідно зі стратегією нерозповсюдження, ми відмовилися від третього найбільшого арсеналу і натомість отримали гарантії від США, Великобританії, Франції, Китаю та Росії. Де ці гарантії?" - запитав Порошенко.

Він також наголосив, що Росія зруйнувала післявоєнну систему безпеки, а НАТО залишається єдиним дієвим механізмом захисту.

"Чи можете ви собі уявити, що майже три тисячі українських солдатів було вбито? Понад 10 тис. тисяч цивільних були вбиті. Хто відповідальний за ці невинні жертви? Путін", - сказав Порошенко.

Він зазначив, що події в лютому 2014 року "не були сюрпризом" - це була нелегальна анексія Криму Російською Федерацією.

"Путін розповідав кілька разів, що там немає російських військ. Це - не ми, це - громадський рух, це - «зелені чоловічки» без будь-яких розпізнавальних знаків. А це була російська окупація Криму", - наголосив Порошенко.

Президент висловив повну солідарність з Грузією, нагадавши, що український президент і влада 10 років тому, в серпні 2008 року, були разом з грузинським народом, коли Росія проводила операцію в Грузії.

Порошенко наголосив, що чинна поствоєнна система безпеки, яка базувалася на Раді Безпеки ООН і одностайному прийнятті рішення постійними членами, була зруйнована.

"Коли один з членів Ради Безпеки ООН є агресором, то цей механізм більше не працює, він повністю зруйнований", - сказав він.

Нагадаємо, нинішні кордони України були гарантовані з боку США, Великобританії і Росії відповідно до підписаного Меморандуму про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештський меморандум) у 1994 році. У 2014 році Росія - одна з країн-підписантів меморандуму - анексувала Крим, а потім ввела війська на територію Донбасу. Росія ж заявляла, що дотримується Будапештського меморандуму тим, що не загрожує Україні застосуванням ядерної зброї. При цьому допомога США і Великобританії в захисті територіальної цілісності України виявилася обмеженою. Зокрема, Україні було відмовлено в летальному озброєнні.

На початку 2017 року посол України у Великобританії Наталя Галібаренко говорила, що Лондон розглядає Будапештський меморандум як політичний, юридично не зобов'язувальний документ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram