ГоловнаПолітика

У парламенті знову зареєстрували проект постанови про відставку Супрун

Автори постанови, як і раніше, впевнені у провалі медичної реформи.

У парламенті знову зареєстрували проект постанови про відставку Супрун
Фото: Владислав Мусиенко

У ВР зареєстрували постанову про звільнення в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун і заступника міністра Олександра Лінчевського. У тексті постанови, опублікованому на сайті парламенту, пропонують звільнити чиновників "у зв'язку з невідповідністю займаним посадам".

Серед ініціаторів постанови - нардепи Ігор Шурма, Олег Мусій, Андрій Лозовий, Андрій Шипко, Олександра Кужель.

У пояснювальній записці до документа наголошується, що 20 червня 2018 року на засіданні профільного комітету парламенту робота МОЗ щодо організації функціонування НДСЛ "Охматдит" була визнана незадовільною. За підсумками аудиту Рахункової палати, незадовільною була визнана робота керівництва МОЗ і в частині реалізації програм лікування українців за кордоном.

Крім того, автори постанови пов'язують діяльність МОЗ з такими явищами, як підвищення рівня смертності і виїзд медичних працівників за кордон.

У пояснювальній записці також зазначається, що постанова була підготовлена за ініціативою та безпосередньою участю ГО "Національний інтерес України" під керівництвом Василя Апасова.

Документ зареєстровано у ВРУ 11 липня цього року, на розгляд керівництву парламенту постанова ще не надійшла.

Нагадаємо, це вже не перша спроба депутатів позбутися в.о. міністра охорони здоров'я, Шурма і Вілкул подавали такий самий проект у січні минулого року.

Рада прийняла медичну реформу восени минулого року. Вона передбачає державні гарантії оплати наданих пацієнтам медичних послуг і лікарських засобів за рахунок коштів державного бюджету за принципом "гроші йдуть за пацієнтом". Зокрема, вводиться поняття "державного гарантованого пакету" - певного обсягу медичних послуг і лікарських засобів, які держава зобов'язується оплачувати за заздалегідь встановленим єдиним тарифом, який буде затверджуватися Кабінетом Міністрів щорічно.

У квітні українці почали підписувати декларації із сімейними лікарями, за перші 2,5 місяця від початку реформи було підписано понад 9 млн декларацій. Починаючи з липня бюджетне фінансування розподіляється вже з урахуванням прикріплених до лікарень пацієнтів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram