ГоловнаПолітика

Ухвалення закону про "зелені" аукціони неможливе без єдиного для ринку бачення майбутнього альтернативної енергетики, - експерт

Україна прагне знизити частку традиційної енергетики в загальному обсязі виробництва енергії.

Ухвалення закону про "зелені" аукціони неможливе без єдиного для ринку бачення майбутнього альтернативної енергетики, - експерт

За умов, коли протягом останнього місяця у Верховну Раду подано 8 законопроектів про «зелені» аукціони, не можна розраховувати на швидке прийняття закону і впровадження цього важливого для української альтернативної енергетики системи ціноутворення. Про це "Новому времени" заявив Андрій Леденьов.

Україна прагне знизити частку традиційної енергетики в загальному обсязі виробництва енергії. При цьому наявні стимули для розвитку альтернативних джерел - «зелений» тариф - себе очевидно вичерпали. Світовий досвід - упровадження системи аукціонів, під час яких замість єдиного тарифу для всіх пропонують у конкурентній боротьбі визначити ринкову ціну кіловат-години і рівня держпідтримки для кожного конкретного проекту. При цьому держава буде гарантовано викуповувати обсяги у виробників і компенсувати різницю в ціні між ринком й отриманим на аукціоні тарифом.

Як зазначив Леденьов, основні відмінності між законопроектами - це питання про те, наскільки швидко потрібно відмовлятися від сьогоднішньої системи «зелених» тарифів, які гарантії для вже розпочатих проектів, для яких категорій об'єктів аукціони стануть обов'язковими, чи є гарантія підключення до електромереж для переможців аукціонів, а також як необхідно стимулювати локальне виробництво комплектуючих для сонячних і вітрових станцій.

На думку експерта, поява такої кількості схожих ініціатив - один з небагатьох прикладів цивілізованого обговорення важливої проблематики без кулуарних підкилимних домовленостей і без сюрпризів для учасників ринку. «Єдиний важливий крок, який залишилося зробити - це об'єднатися в робочу групу і виробити єдине, зрозуміле і прозоре для всіх бачення подальшого розвитку альтернативної енергетики, а також проголосувати за ці стимули в сесійній залі», - зазначив він.

Нагадаємо, «зелений» тариф як стимул розвитку відновлюваної енергетики в Україні затвердили на законодавчому рівні ще 2009 р. Він базувався на аналогічних фінансових інструментах підтримки відновлюваної енергетики, прийнятих у Європі. Багато європейських країн, досягнувши значної частки ВДЕ в енергобалансі, переходять на конкурентні правила роботи на ринку - до «зелених аукціонів».

Діалог про впровадження конкурентної системи підтримки розвитку відновлюваної генерації в Україні стартував на початку 2018 року. У червні у Верховній Раді України було зареєстровано 8 законопроектів про перехід на аукціони (як моделі стимулювання ВДЕ).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram