ГоловнаПолітика

Угорщина продовжить блокувати прагнення України до НАТО

"Наша позиція щодо України залишається незмінною".

Угорщина продовжить блокувати прагнення України до НАТО
Фото: Генпрокуратура Украины

Уряд Угорщини і надалі блокуватиме євроатлантичні прагнення України.

Про це в середу, 11 липня, заявив прес-секретар МЗС Угорщини Тамаш Менцер, передає DW.

"Наша позиція щодо України залишається незмінною", - сказав представник угорського зовнішньополітичного відомства.

Менцер заявив, що блокування Угорщиною євроатлантичного курсу України буде продовжуватися, поки українська влада не припинить "утиски прав" етнічних меншин і не поверне їм ті права, які вони мали раніше.На тлі цього він пригрозив, що угорська влада блокуватиме проведення самітів Україна-НАТО або зустрічей на рівні міністрів, а також накладатиме вето на будь-які спільні двосторонні рішення та заяви України і НАТО.

Втім, представник угорського МЗС запевнив, що Будапешт не буде вдаватися до вето на саміті, присвяченому безпеці у Чорноморському регіоні, участь у якому, крім країн-членів НАТО візьмуть також Україна і Грузія.

Нагадаємо, що з осені 2017 року між Україною та Угорщиною триває конфлікт через мовну статтю нового закону "Про освіту". У Будапешті вважають, що вона обмежує права закарпатських угорців, у зв'язку з чим МЗС Угорщини почало блокувати участь України у заходах НАТО.

Зокрема, Угорщина кілька разів блокувала засідання комісії Україна-НАТО на рівні глав МЗС. Крім того, 20 березня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив про намір заблокувати участь президента України Петра Порошенка у саміті НАТО в липні. Порошенко відповів, що не збирається скасовувати поїздку.

Після червневої зустрічі міністра закордонних справ Угорщини Петера Сіярто з держсекретарем США Майком Помпео Угорщина розблокувала участь України у саміті НАТО. Україна пообіцяла Угорщині уточнити мовну статтю закону "Про освіту".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram