ГоловнаПолітика

Польський воєвода Чарнек перейшов межу людяності, - Клімкін

Міністр закордонних справ України відповів на заяву поляка про події в Сагрині.

Польський воєвода Чарнек перейшов межу людяності, - Клімкін
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін
Фото: EPA/UPG

Глава МЗС України Павло Клімкін вважає, що люблінський воєвода Пшемислав Чарнек перейшов межу людяності, коли почав ділити загиблих українців та поляків на істотних і неістотних.

Про це міністр написав у своїй статті у виданні "Новое время".

"Пан воєвода, протиставляючи польські та українські жертви, фактично поділяє загиблих на більш і менш важливих, істотних і неістотних", - зазначив Клімкін.

"Злочинами окремих загонів українських націоналістів проти поляків він з легкістю виправдовує злочин Армії Крайової в Сагрині, а в порівнянні з тисячами загиблих поляків "кілька сотень" українських жертв здаються йому взагалі не вартими уваги. Вибачте, але це вже за межею добра і зла", - написав міністр.

За його словами, абсолютно не по-людськи вішати ярлики на невинних жертв каральних акцій, ділити їх на хороших і поганих, гідних і не гідних жалю.

"Останнім часом між польською та українською сторонами було багато запеклих історичних дискусій, але, якщо не помиляюся, пан Пшемислав Чарнек першим перейшов цю межу людяності", - заявив Клімкін.

Водночас він закликав польських опонентів не бути такими, як Чарнек, і не переходити цю межу.

Раніше позицію Чарнека прокоментував український МЗС, закликавши чиновника "не маніпулювати історією".

Нагадаємо, Люблінський воєвода Пшемислав Чарнек назвав провокацією події у селі Сагринь, де за участю президента України Петра Порошенка відбулося вшанування українців, загиблих від рук польських селянських батальйонів" і підрозділів Армії Крайової в 1944 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram