ГоловнаПолітика

Працівників "старого" Верховного Суду не пускають на роботу

Судді планують знову звернутися в ГПУ.

Працівників апарату Верховного Суду України не пускають на робочі місця. Про це LB.ua повідомив в.о. голови ВСУ Василь Гуменюк.

"Ми стоїмо зараз під дощем біля воріт Кловського палацу. Працівників апарату не пускають до приміщення, посилаючись на інструкцію людини, яка не перебуває в штаті (очевидно, йдеться про Валентина Сердюка, якого перевели в ВСУ на посаду заступника голови апарату, після чого судді ВСУ скоротили цю посаду, - LB.ua)", - сказав Гуменюк.

"Ми звернулися в Генпрокуратуру з приводу дій, спрямованих на ліквідацію конституційного органу - Верховного Суду України. ГПУ внесла дані до Єдиного реєстру досудових розслідувань. На час розслідування будь-які дії проводити заборонено", - додав він.

Гуменюк також повідомив, що про ситуацію з недопуском працівників апарату поінформовано міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Також судді очікують закінчення засідання Кабміну, щоб звернутися до Валерія Гелетея, начальника Управління державної охорони, яка охороняє приміщення судів. А також повідомити про недопуск працівників ВСУ Генпрокуратуру.

У коментарі LB.ua Валентин Сердюк повідомив, що працівникам апарату вручають накази про звільнення. Тих із них, хто погоджується з наказом, пропускають на робоче місце. Сьогодні в них - останній робочий день. Якщо хтось не хоче підписувати документ, про це складають відповідний акт.

"Працівників апарату було попереджено про звільнення ще в грудні минулого року. Багато працівників перейшли в новий Верховний Суд, інших попередили про вивільнення. Є проблеми в тому, що вони отримують бюджетні гроші. За півроку на утримання ВСУ було витрачено близько 50 млн грн з бюджету. Водночас процесуальну діяльність апарат не здійснює, справи ВСУ передані Верховному Суду", - повідомив він, зазначивши, що вважає свої дії законними.

За словами Сердюка, в апараті ВСУ залишилося близько 60 працівників. Він також прокоментував звернення суддів ВСУ в Генпрокуратуру: "Як на мене, все це придумано. Я не скоював ніяких злочинів. Діяв у рамках правового поля. Мін'юст зареєстрував припинення ВСУ як юридичної особи. І цей факт ніким не спростований".

Нагадаємо, новий Верховний Суд почав працювати 15 грудня 2017 року. Попередній склад Верховного Суду вважає ліквідацію суду неконституційною.

21 червня 2018 року на сайті Мін'юсту було оприлюднено повідомлення про рішення щодо припинення роботи Верховного Суду України як юридичної особи в результаті ліквідації. У зв'язку з цим судді ВСУ звернулися в Генпрокуратуру.

Вища кваліфкомісія суддів, своєю чергою, рекомендувала переведення в інші суди 12 суддів зі складу "старого" Верховного Суду до апеляційних судів Києва і Київської області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram