ГоловнаПолітика

Відповідальність за катування в Криму Джемілєв поклав особисто на Путіна

"Такі речі робляться за погодженням з самими верхами".

Відповідальність за катування в Криму Джемілєв поклав особисто на Путіна
Фото: Сергей Нужненко

Лідер кримських татар Мустафа Джемілєв вважає, що всі злочинні дії окупантів у Криму, в тому числі тортури ФСБ, узгоджені з верховною владою Росії і особисто президентом Володимиром Путіним. Про це Джемілєв заявив на прес-конференції в Києві, повідомляє Укрінформ.

"Дозвіл на тортури в СРСР давалися на досить високому рівні - рівні генерального прокурора СРСР Вишинського за погодженням зі Сталіним. Тому вважати тортури, які сьогодні застосовуються в окупованому Криму самодіяльністю ФСБ - це було б неправильно. Такі речі робляться за погодженням з самими верхами. Тому ті дії, які зараз відбуваються, злочинні незаконні дії, які відбуваються в окупованому Криму, - відповідальність верховної влади Російської Федерації і самого Путіна", - заявив Джемілєв.

Саме тортурами, наголосив Джемілєв, співробітники ФСБ домоглися від українця Олександра Стешенка визнання в так званому "підпалі будинку кримського муфтія".

"Після закінчення 12-ти днів після адміністративного арешту, коли його (Стешенка - ред.) прийшли зустрічати адвокати, його пересадили в інше авто і відвезли. Але перед тим, як його відвезли, Стешенко встиг сказати кілька слів адвокату. Це я кажу зі слів Едема Семедляєва, з яким я розмовляю по телефону регулярно. Він сказав: "Мене п'ять годин катували в морі, топили - витягали, топили - витягали, і я змушений був підписати все, що вони від мене хотіли. Іншого варіанту у мене не було". Пізніше він зникає зовсім, і від нього приходять дзвінки матері: "Мамо, ні про що не турбуйся, у мене все добре, і ніяких адвокатів мені не потрібно. Ясно, що він говорить те, що йому диктують. Ось такі методи", - розповів Джемілєв.

Коментуючи сам "підпал будинку муфтія", в якому звинувачують Стешенка, лідер кримських татар зазначив, що жителі Криму нічого не знають про цю справу.

Нагадаємо, 21 травня ФСБ Росії заявила, що розкрила в Криму діяльність екстремістської групи, створеної помічником депутата Верховної Ради України Джемілєва Еролом Велієвим "за вказівкою Рефата Чубарова за підтримки СБУ".

Як стверджує російська спецслужба, "до складу групи, сформованої в Харкові, крім Велієва увійшли колишні спортсмени-боксери Стешенко і Третьяков". За твердженням ФСБ, Стешенка було направлено до Криму в квітні 2018 року "для підготовки і здійснення провокацій". Зараз він відмовився від адвокатів і його місцезнаходження в Криму невідоме.

Велієу та Третьякову Росія висунула звинувачення заочно, їх "оголошено у федеральний розшук".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram