ГоловнаПолітика

Рада прийняла закон про маркування органічної продукції

Законопроект набуде чинності наступного дня після публікації, а буде активований через рік.

Рада прийняла закон про маркування органічної продукції
Фото: colibris.com.ua

Верховна Рада врегулювала виробництво, оборот і маркування органічної продукції.

За прийняття в цілому законопроекту №5448-д проголосували 237 депутатів за мінімально необхідних 226.

Цей законопроект приводить термінологію у відповідність до законодавства ЄС, визначає права, обов'язки, повноваження і відповідальність державних органів влади, суб'єктів ринку органічної продукції. Також цим документом вносяться зміни до Адміністративного кодексу, згідно з якими передбачається накладення штрафу на посадових осіб підприємств за введення в обіг або реалізацію продукції, маркованої як органічна, але без відповідного сертифіката, в розмірі від 20 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також встановлено вимоги до переліку речовин (інгредієнтів), які дозволяється використовувати в процесі органічного виробництва, і дозволених до використання в гранично допустимих кількостях.

У документі до другого читання була також додана норма, згідно з якою тварини, які протягом 12 місяців отримують більше одного курсу лікування і їх репродуктивний цикл менш ніж рік, не можуть бути марковані та реалізовані як органічні.

Законопроект набуває чинності наступного дня після його публікації, а в дію вводиться через рік, окрім змін до законів "Про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу", "Про державну підтримку сільського господарства України", "Про технічні регламенти та оцінки відповідності" і "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я і благополуччя тварин".

Нагадаємо, в травні Рада підтримала заборону на використання пальмової олії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram