ГоловнаПолітика

Аваков обговорив з Кравчуком стратегію деокупації Донбасу

Перший президент вважає, що вплинути на бойовиків без Росії буде важко.

Аваков обговорив з Кравчуком стратегію деокупації Донбасу
Фото: mvs.gov.ua

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков обговорив сьогодні, 10 липня, з першим президентом Леонідом Кравчуком Стратегію відновлення цілісності України «Механізм малих кроків». Про це повідомляє сайт МВС.

«Деокупація і реінтеграція Донбасу повинна відбуватися за принципом «малих кроків». Кожен крок повинен доводити нашим громадянам України, які живуть на Донбасі, що з Україною їм краще, ніж з окупаційним режимом: якість життя, доступ до комунальних, освітніх, пенсійних послуг, соціальних гарантій, доступ до українських біометричних паспортів, які дозволяють вільно пересуватися по країнах Європи, доступ до громадянських прав, реконструкція доріг, мостів, систем комунікації, освіти і т.ін.», - сказав Аваков.

Зі свого боку Леонід Кравчук зазначив, що до обговорення та вирішення проблеми треба залучати активну громадськість.

«Проблематика настільки глибока і всеосяжна, що до неї слід залучити моральних авторитетів, відомих людей, щоб разом виробити схему. І під цю схему підставити плече всім», - зазначив Кравчук.

Він також додав, що без участі Росії, яка може вплинути на бойовиків і вивести звідти свої реальні війська, буде важко зробити щось у широкому сенсі.

«Нам треба знайти шпаринку або посадити когось із Кремля за стіл переговорів. Беремо десять авторитетів з України та десять із Росії. Вони опрацьовують якусь концептуальну схему. І виділивши вісім - десять питань, ідуть до народу і влади. Ще не вичерпано весь арсенал наших можливостей», - сказав перший президент України.

Нагадаємо, стратегія деокупації Донбасу, розроблена Аваковим, передбачає поліцейську операцію без застосування військових сил і 11 кроків для повернення окупованої території до мирного життя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram