ГоловнаПолітика

Україна має право відкривати вогонь для захисту своєї території, - Волкер

"Це нормально, коли країна утримує своїх солдатів на своїй території".

Україна має право відкривати вогонь для захисту своєї території, - Волкер
Фото: 24 tv

Спецпредставник Держдепартаменту США Курт Волкер заявив, що Україна має право відкривати вогонь на власній території.

Так він відповів в інтерв'ю Bild на запитання про звіти СММ ОБСЄ, згідно з якими вогонь на Донбасі ведуть і представники незаконних збройних формувань (НЗФ), і українська армія.

"Звичайно, українці теж стріляють, але ви повинні зважити на те, що все це відбувається на території України. Для держави абсолютно нормально утримувати солдатів у своїй країні. І це ненормально для однієї країни розміщувати своїх солдатів в іншій країні. Така ситуація на сході Україна. З української сторони теж відбуваються порушення припинення вогню. Але  більшість і найсерйозніші порушення відбуваються на окупованій Росією території", - сказав він.

Крім того, він пояснив, що варто враховувати і різновиди порушення припинення вогню.

"Не забувайте, як саме ОБСЄ рахує порушення припинення вогню. Якщо ви захищаєте село у своїй країні і ви потрапляєте під мінометний вогонь - це одне порушення. Якщо ви потім стріляєте в напрямку, звідки прийшов вогонь - це також є порушенням. Така природа фрази "обидві сторони". Це досить точно, але також спотворює характер проблеми", - додав Волкер.

Говорячи про ситуацію на підконтрольній Росії території на Донбасі, Волкер зазначив, що "ЛНР" і "ДНР" "не є вільними спільнотами".

"Те, що люди не протестують, не означає, що вони щасливі. Розчарування є практично в усіх, і не тільки проти місцевих банд і Росії, а й проти Києва, який їх не рятує", - сказав Волкер.

Нагадаємо, в середині травня Волкер відвідав Донбас і заявив, що готовий відвідати Донецьк і Луганськ після їхнього звільнення від бойовиків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram