ГоловнаПолітика

ЄС визнав Україну стратегічною країною у транзиті газу

"Північний потік-2" у підсумковому комюніке не згадується.

ЄС визнав Україну стратегічною країною у транзиті газу
Фото: pikabu.ru

Європейський Союз визнав Україну стратегічною країною для транзиту газу в підсумковій заяві за результатами саміту "Україна - ЄС", що пройшов у понеділок у Брюсселі (Бельгія). Однак у тексті підсумкової заяви не міститься згадки російського проекту будівництва магістрального газопроводу "Північний потік-2".

"Ми підтвердили роль України як стратегічної країни для транзиту газу... У цьому контексті ми підтвердили нашу готовність до участі у тристоронньому процесі за контрактними рамками для транзиту газу в ЄС після 2019 року", - йдеться у комюніке.

Відповідаючи на прес-конференції за підсумками саміту на запитання про стан справ з цим проектом, Президент України Петро Порошенко наголосив, що "Північний потік-2" є не прибутковим комерційним проектом, а геополітичним проектом.

"Його мета - ослабити Україну, позбавивши доходів від транзиту газу, і...  зробити ЄС більш залежним від Росії", - сказав він.

Своєю чергою Президент Європейської Ради Дональд Туск заявив, що у нього немає новин щодо цього.

"Єврокомісія шукає мандат щодо застосування енергетичних правил щодо цього шляхопроводу, але у наших колег інша думка. Ми вважаємо, що це помилка і він проти наших інтересів у безпеці", - сказав він.

Нагадаємо, проект "Північний потік-2" передбачає будівництво і роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Першою країною, в якій компанія Nord Stream AG 2 отримала повний комплект дозволів на будівництво, стала Німеччина. Зараз тривають процедури отримання дозволів в інших країнах уздовж маршруту газопроводу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram