ГоловнаПолітика

Під час візиту в Україну президент Польщі назвав Волинську трагедію "геноцидом"

Водночас Дуда закликав "будувати дружбу між нашими народами".

Під час візиту в Україну президент Польщі Анджей Дуда знову назвав події Волинської трагедії 1943-44 років "геноцидом" і "етнічною чисткою" тодішнього місцевого польського населення з боку українців. Після цього він закликав до дружби між двома народами, яка, за його словами, повинна спиратися "на правду", зазначає Радіо Свобода.

У селищі Олика на Волині Дуда відвідав кладовище, на якому поховані загиблі під час Волинської трагедії місцеві поляки.

Під час промови президент Польщі, зокрема, нагадав, що 11 липня поляки відзначатимуть 75-ту річницю геноциду на Волині. "У Польщі це буде Національний день пам'яті жертв геноциду, вчиненого на Волині проти поляків українськими націоналістами", - сказав польський президент.

"Це була не війна між Польщею і Україною - це була звичайна етнічна чистка, як ми це назвали б сьогодні. Йшлося просто про те, щоб усунути поляків з тих територій... Наслідком цього були акції у відповідь з польського боку... Вражає вже сама диспропорція: (загинули) близько 100 тисяч поляків, близько 5 тисяч українців. Вона насправді справляє величезне враження. І це, вибачте, це і є історична правда", - висловив Дуда офіційну позицію Варшави.

При цьому він закликав "будувати дружбу між нашими народами".

Дуда згадав, що Польща підтримує Україну в реформах, економічно, в її прагненні до Європейського Союзу, у прагненні повернути захоплені й окуповані території, в тому, щоб Росія припинила окупацію українських земель і щоб повернувся мир в Україні в межах, визнаних міжнародною спільнотою.

У той самий час президент Польщі повторив: "Хотів би, щоб наші відносини спиралися на правду, яка буде вести нас до добрих відносин, до дружби між нашими народами".

Протягом Волинської трагедії 1943-44 років, яку в Польщі офіційно називають "Волинською різнею", в результаті дій Української повстанської армії, з одного боку, і низки польських формувань - націоналістичних, комуністичних і колабораційних із нацистами, з іншого, загинули десятки тисяч людей. При цьому число жертв серед місцевих поляків, за даними різних істориків, в тому числі польських, оцінюється від 30 до 70 тисяч осіб. Цифр офіційної Варшави - 100 тисяч загиблих поляків - не підтверджує майже ніхто.

Кількість убитих українців оцінюють від 5 тисяч (цю найнижчу оцінку використовує польська влада) до понад 20 тисяч осіб.

Події Волинської трагедії польська влада давно називає "етнічними чистками", а 2016 р. у Польщі перейшли до офіційного визначення "геноцид". Єдиними винуватцями трагедії називають "українських націоналістів". Заперечення української влади і нагадування про спільну відповідальність за трагедію і про злочини поляків проти українського населення Польща при цьому відкидає і наполягає, щоб Україна визнала ту "історичну правду", яку диктує Варшава. Політичні суперечки, зокрема, пов'язані з оцінками тих подій, призвели останнім часом до зростання напруження у відносинах між двома країнами.

Того самого дня, 8 липня, президент України Петро Порошенко відвідав Польщу - село Сагринь, де взяв участь у відкритті Меморіалу пам'яті українців, загиблих від рук польської армії 1944 року. Голова Української держави закликав Польщу переглянути положення закону про ІНП, що стосуються українців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram