ГоловнаПолітика

РНБО звинуватила Росію в запуску фейку про те, що Україна отримала браковані "Джавеліни"

Такий лист не надходив до Апарату РНБО і не підписувався генконструктором КБ "Луч".

РНБО звинуватила Росію в запуску фейку про те, що Україна отримала браковані "Джавеліни"
Фото: army.mil

В Інтернеті з'явився фейковий лист конструкторського бюро "Луч" на ім'я секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олександра Турчинова, в якому повідомляється про погану якість отриманих Україною американських протитанкових ракетних комплексів Javelin.

У листі стверджується, що в роботі "Джавелін" було зафіксовано збій через проблеми з маршовими двигунами - нібито заводский термін дії експлуатації двигунів закінчився, але його було продовжено спеціальним рішенням перед поставками в Україну. Наприкінці листа міститься пропозиція розглянути можливість пріоритетного оснащення Збройних сил України ПТРК "Стугна-П" українського виробництва, оскільки вони "перевершують американський аналог".

Прес-служба Ради національної безпеки і оборони стверджує, що це фейк, сфабрикований спецслужбами Росії з метою скомпрометувати військово-технічну співпрацю між Україною та США напередодні зустрічі Дональда Трампа і Володимира Путіна.

"Лист такого змісту ніколи не надходив до Апарату РНБО і ніколи не підписувався генеральним конструктором ДП "Державне Київське конструкторське бюро "Луч". Цей лист - демонстрація спроби російських спецслужб зірвати співпрацю України зі стратегічними партнерами в питаннях військово-технічної співпраці", - йдеться в заяві РНБО.

ПТРК "Стугна" було розроблено конструкторським бюро "Луч" у 2010 році. Базова версія складається з встановленої на тринозі пускової установки, контейнера для ракет, приладу наведення і пульта дистанційного керування, який дозволяє операторові здійснювати запуск на відстані. Вважається українським аналогом американських Javelin.

Наприкінці квітня 2018 року США повідомили, що поставили "Джавеліни" Україні. Однак ЗСУ зможуть використовувати їх у зоні бойових дій лише в разі наступу супротивника.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram